МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈОТПОРНИЈА СТВОРЕЊА

Илустрација

Иако су мајушна створења комичног изгледа, она су једна од најопторнијих живих врста. Научници су успели да открију да се поједине јединке одликују још једним супермоћним својством: неочекиваним заштитним флуоресцентним штитом који одбија смртоносно ултраљубичасто зрачење.

Водени медведићи (tardigrade) или дугоживци су микроскопска бића која обитавају на копну, у слатким водама и један мали број у морима. Величина тела им се креће од неколико микрона до једног милиметра. Тело им је црволико и здепасто, издељено на четири сегмента и на сваком сегменту се налази по пар екстремитета. Међутим, њихова способност преживљавања улива срахопоштовање. Ова створења могу да преживе у вакууму свемира, на екстремним температурама и под екстремним притиском, а подносе и интензивно јонизујуће и ултраљубичасто зрачење.

Једна од њихових тактика преживљавања јесте да се смежурају у стању хибернације, у којем могу деценијама да опстану, док истовремено производе протеине којима штите своје ћелије. Сада је откривен још један заштитни механизам који им изгледа да помаже да се носе са потенцијално смртоносном ултраљубичастом светлошћу, а то је нека врста флуоресцентне супстанце која апсорбује такво зрачење и потом ослобађа енергију као плаво светло. „Наша студија сугерише да ова створења могу да преживе на најсушнијим и најсунчанијим местима на Земљи, наводи др Сандеп Есварапа, коаутор студије.

У чланку који је објављен у часопису Biology Letters, Есварапа и његове колеге наводе да су пронашли нову врсту медведића у узорку маховине која се нахватала на зиду њиховог института. Када су обе пронађене врсте, назване Paramacrobiotus BLR сој, и другу, H exemplaris, 15 минута изложили ултраљубичастој светлости, само је прва преживела. На њихово изненађење, врста која је преживела, током излагања је емитовала плаву светлост. Да би детаљније испитали ову појаву, тим је флуоресцентном супстанцом прекрио медведиће осетљиве на ултраљубичасто зрачење. Резултати су показали да је екстракт ове супстанце пружио барем делимичну заштиту, јер је половина H exemplarisа успела да преживи неколико дана.


Упија ултраљубичасто зрачење

„Постоје и друге врсте које показују толеранцију на UV, али је Paramacrobiotus BLR једина која има флуоресценцију као механизам да се одупре овом смртоносном зрачењу, наглашава Есварапа. Професор Лукаш Качмарек, стручњак за медведиће на Универзитету „Адам Мицкјевич у Пољској, који није учествовао у овом истраживању, сматра да ова студија иде у прилог и ранијим радовима који показују могућности употребе супстанци које производе медведићи за заштиту других организама од штетних услова околине. Међутим, он додаје да тим није успео да идентификује супстанцу која омогућује заштиту од ултраљубичастог зрачења, напомињући да та заштита можда не потиче од флуоресценције, већ можда од неких протеина.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар