TREĆI SMER

NAJOTROVNIJA KNJIGA

4.208 pregleda

Tajanstveni rukopis je, po svemu sudeći, otrovan. Nije „novičok, ova smrtonosna hemikalija u Srbiju nikad nije stigla. A koja je? Vrhunski znalci biološko-hemijskog ratovanja još nisu dobili dozvolu da je obelodane.


Stanko Stojiljković

To je glavni razlog što niko neće ni slovce da prozbori. Svi ćute kao zaliveni, boje se da ne udahnu otrovna isparenja. Zato neprozirni veo zavere i dalje prekriva i sadržinu, i glavne junake.

Šta će se dogoditi s piscem, dr Filipom Rake Vukajlovićem, naučnim savetnikom Instituta nuklearnih nauka „Vinča u penziji? Za sada se ne spominje spaljivanje – kako sam predložio ako je zgrešio, iako pomilovanje još nije stiglo s najvišeg mesta. Pao mi je kamen sa srca, jer sam pohitao da ga posadim na lomaču. Kakav kamen, Sizifova stena!

Da li će iko odgovarati za optužbe koje je on opisao u štivu naslovljenom „PROMISk-19: teške pare za laku nauku. Neće. Otkuda to znam? Kroz glavu mi je prostrujala narodna „Pojeo vuk magarca. Kao da je zagonetni rukopis omađijao Srbiju, ništa da se otkrije što se sakrije.

Čak ni ko je odgovoran za proćerdanih pedesetak miliona evra zbog zidanja „Skadra na Dunavu. Čuli ste, svakako, za „Akcelerator Tesla, koji je autor usput spomenuo među rečenim koricama. „Sve će to narod platiti, kao da mi neko istovremeno šapuće na oba uha. Istog časa me počivši Laza Lazarević jedva čujnim šapatom iz beskrajne daljine ispravlja: pozlatiti.

Nikada nećemo, dakle, saznati: ko je sve u „zemunskom klanu (onom drugom, prvi su petooktobarci raskrinkali), zašto je tri meseca kasnila objava nadmetanja za PROMIS, kako se dogodilo da od 47 izabranih dobitnika (toliko ih je obrađenih u štivu), 12 već zakoračilo u petu deceniju mladosti (izvesna dama u drugu polovinu), na osnovu čega je Novi Sad toliko isprednjačio u osvajalju novca, a da nigde nema Niša i Kragujevca (!!!), s kojih razloga je četvoro poslato u daleku Australiju, od toga dve istraživačice zasebno kod istog čoveka i tako u nedogled.

Najmanje bih poželeo da uglednog „Vinčinog fizičara čuvari čudoređa pronađu na nekom tavanu kako u agoniji guta poslednji listak svog otrovnog štiva. Samo da bi nam uskratio da doznamo ko je sve bio umešan. Ispalo bi da ničeg drugog nije mogao da se doseti no da se ugleda na knjižnjičara Horhea iz romana „Ime ruže Umberta Eka.

Pošto je izbegao lomaču, zamišljam ga drukčije: jašući konja u nepreglednim prostranstvima mojih snova juriša na vetrenjače. (Već sam se izjasnio da se bojim mermernih lavova). Pa neka se neko usudi da izusti da ih u Srbiji više nema.

Niču vetroparkovi preko noći.

U međuvremenu su počeli da mi pristižu još neobjavljeni nastavci. Ne znam kako je pisac iz dvosmernog uspeo da me pronađe u trosmernom svetu?

(Savet čitaocima: i u Trećem smeru, nažalost, može da vam bane Srpska Književna Policija, zato svoj primerak negde sakrijte da se ne biste u žurbi poveli za piscem. Nadam se da su kao ja čitali pod maskom).

Povezani tekstovi:

https://galaksijanova.rs/il-lomaca-il-glavnjaca/

https://galaksijanova.rs/ko-ce-prvi-propevati/

O autoru

administrator

2 komentara

Ostavite komentar