МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈРАНИЈЕ НЕПАМЋЕЊЕ

Shutterstock

Зашто не памтимо догађаје из најранијег детињства?

Иако се према мишљењу стручњака наша личност обликују још у најранијем детињству, мало људи има било каква сећања из тог периода живота. Kако одрастамо, заборављамо људе, догађаје и места са којима смо се у детињству сусретали, а разлог томе је, феномен назван дечија амнезија”. Реч је о неспособности одраслих да се присете детаља или читавих догађаја који су им се догодили пре четврте године живота, а једна од теорија каже да се дечија амнезија јавља због немогућности говора у првим годинама живота, пише Bright Side.

Успомене угавном речима у глави опишемо и тако је запамтимо. Будући да мало дете смислено не прича негде до друге године живота, није у стању ни да створи право сећање. Међутим, нека истраживања тврде и да део разлога за амнезију лежи у развоју нашег мозга који, док је заузет са стварањем нових ћелија не похрањује дугорочне успомене, па још нема такозвано епизодно памћење”.

Због тога често имамо уопштене успомене на рано детињство, на пример, на парк у који смо често ишли, али се не сећамо многих детаља. Наши родитељи такође утичу на начин на који се присећамо одређених догађаја. Недавно истраживање на ову тему показало је да се деца различито сећају истог догађаја након што су о њему разговарали са родитељима, па им треба помагати да задрже што више добих сећања и да их правилно себи протумаче.

(Извор

О аутору

Stanko

Оставите коментар