КОСМИЧКО ТКАЊЕ

НАЈСЈАЈНИЈА ЦРНА РУПА!

Илустрација

Илустрација

Сија више од четири милијарде пута јаче од Сунца, а од нас је удаљена више од 2,4 милијарде светлосних година. Недавно су око ље астрономи су уочили тајанствене структуре.

Супермасивна црна рупа 3C273 је заправо, квазар, скраћено од квазизвездани радиоизвор, јер је светлост коју емитује довољно јака да се може заменити са светлошћу звезда. Док саме црне рупе не емитују светлост, оне највеће су обично окружене огромним вртлозима гаса названим акрециони диск. С обзиром на то да тај гас великим брзинама (близу брзине светлости) пропада у црну рупу, долази до трења које загрева диск и он исијава велике количине радио-таласа.

Најсјајнији у свемиру

Kвазар 3C273 је први квазар икада пронађен. Такође је најсјајнији, светли више од четири милијарде пута јаче од Сунца, а од нас је удаљен више од 2,4 милијарде светлосних година, пише Live Science. Научници су деценијама проучавали ово горуће језгро црне рупе, међутим, због њеног јаког сјаја нису могли анализирати околне галаксије или схватити како овај квазар утиче на галаксију у којој се налази.

Научници нису баш сигурни како и зашто настају астрофизички млазеви. Они се обично налазе око квазара и других супермасивних црних рупа, а вероватно настају због интеракције између црне рупе и њеног диска акреције.

(ALMA)

Но недавно су научници калибрирали радиотелескоп Atacama Large Millimeter/submilimeter Array (ALMA) у Чилеу да би раздвојили блистави сјај квазара 3C273 од светлости коју емитује његова галаксија. Пронашли су радио-таласе које емитује галаксија и открили да се тамо налазе две масивне и тајанствене радиоструктуре какве никада пре нису видели.

Облак радио-таласа

Једна од њих је огроман облак радиоталаса који обавија целу галаксију и додатно протеже на десетине хиљада светлосних година према југозападу. Овај облак се преклапа с другом структуром – огромним млазем енергије, познатим као астрофизички млаз, који се такође протеже на десетине хиљада светлосних година. Научници нису баш сигурни како и зашто настају астрофизички млазеви. Они се обично налазе око квазара и других супермасивних црних рупа, а вероватно настају због интеракције између црне рупе и њеног диска акреције. Млазеви се обично састоје од јонизоване (електрично набијене) материје и путују готово брзином светлости.

Зрачење које ослобађају може бити јаче или слабије, зависно од радиофреквенције на којој се посматрају. Међутим, велика радиоструктура која окружује галаксију 3C 273 има једнаку светлост без обзира на фреквенцију. Ово указује на то да су ове две радиоструктуре настале у одвојеним, неповезаним феноменима.

После тестирања неколико претпоставки, тим је закључио да је велики радиооблак око галаксије настао од водоника који ствара звезде, а јонизује га непосредно сам квазар. Ово је први пут да је јонизовани гас опажен како се протеже десетине хиљада светлосних година око супермасивне црне рупе, наводе научници. И сада долазимо до дугогодишње мистерије у астрономији – може ли квазар јонизовати толико гаса у својој галаксији да спречи стварање нових звезда? Да би одговорили на ово питање, научници су упоредили процењену масу гаса галаксије са другим галаксијама исте врсте и величине.

Открили су да се, иако је квазар јонизовао уистину запањујућу количину гаса, и даље одигравало формирање звезда. То показује да могу постојати растуће галаксије које у свом средишту имају квазар. Истраживање насловљено Detection of Extended Millimeter Emission in the Host Galaxy of 3C 273 and Its Implications for QSO Feedback via High Dynamic Range ALMA Imaging објављено је у часопису The Astrophysical Journal.

(Илустрација NASA/ESA/Hubble/ALMA)

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар