MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJA FIGURINA

275 pregleda
Ilustracija

Venera iz Hohle Felsa stara je 35.000 godina.

Izrađena je od mamutove kosti, a pronađena u pećini Hohle Fels u jugozapadnoj Nemačkoj. Načinjena je pre otprilike 35.000 godina, što je čini jednim od najstarijih poznatih primera figurativne umetnosti u svetu!Kada su je arheolozi otkrili, shvatili su da je starija najmanje 5.000 godina od drugih poznatih iz gravetijenske kulture. Među njima su Vilendorfska Venera, Venera iz Kostenkija i slične.Komadi su ležali oko tri metra ispod sadašnje površine pećine na oko 20 metara od ulaza.Venera je skoro kompletna, nedostaju samo leva ruka, ramei glava. Moguće je da glava nije namerno izgravirana. Umesto nje, iznad širokih ramena nalazi se pažljivo izrezbaren prsten koji nije u sredini. Verovatno je služio da se figurina nosi kao privezak.

Oblik sačuvanog dela je asimetričan, sa desnim ramenom uzdignutim iznad leve strane. Ispod ramena, koja su otprilike toliko debela koliko i široka, velike grudi štrče napred. Ima dva kratka uda sa dve pažljivo izrezbarene šake oslonjene na gornji deo stomaka ispod dojki. Na svakoj ruci su precizno izrezbareni prsti, pet jasno vidljivih na levoj i četiri na desnoj. Pupak je vidljiv i anatomski pravilno postavljen. Venerino kratko telo izgleda kao da čuči, sa strukom nešto užim od širokih ramena i bokova.

Noge su kratke, šiljate i asimetrične, pri čemu je leva primetno kraća. Detaljnije su prikazane zadnjica i genitalije. Rascep između dve polovine zadnjice je dubok i nastavlja se bez prekida do prednjeg dela, gde se između otvorenih nogu vidi vulva sa izraženim velikim usnama. Nema sumnje da je prikaz prevelikih grudi, naglašene zadnjice i genitalija rezultat namernog preuveličavanja polnih osobina.

Višestruke, duboko urezane horizontalne linije pokrivaju stomak,počev ispod grudi do pubičnog trougla. Nekoliko horizontalnih linija proteže se do zadnjeg dela i upućuju na odeću ili neku vrstu omotača.Mikroskopski snimci pokazuju da su nastali uzastopnim narezivanjem po istim linijama oštrim kamenim alatima. Ovako duboki rezovi u kostima mogući su samo primenom znatne sile.Pored mnogih prikazanih anatomskih karakteristika, na površini su brojne linije i oznake. Na vrhu je niz rezova u obliku slova Uizmeđu grudi i ramena. Na ramenima su višestruke oznake, pri čemu su najizraženije kratke, duboke, vertikalno urezane linije duž zadnje strane. Grudi i ruke imaju više kratkih, duboko urezanih linija koje doprinose trodimenzionalnosti skulpture.Oznake podsećaju na ureze na figurinama od slonovače iz Švapske jure.

Venera je još jedna u nizu sa naglašenim seksualnim atributima, a manje istaknutim određenim delovima tela. Naglasak je na oblinama, a ne na glavi, licu, rukama i nogama. Verovatno je reč o tradiciji praktikovanoj u paleolitu. Iako se radi o periodu kada su u Evropu došli anatomski moderni ljudi, nije isključeno da ju je neko drugi napravio. Ne postoje skeletni dokazi koji bi to opovrgnuli ili potvrdili.

(Ilustracije Wikimedia Commons)

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar