MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJE KOCKICE

137 pregleda
Lahore Museum/Pakistan

Napravljene su od gline, dobro pečene, a ponekad i premazane crvenim premazom.

Najstarije poznate terakota kockice dolaze iz Harapanske kulture u dolini Inda i stare su oko 4.500 godina. Njihova namena ostaje tajna, iako se malo razlikuju od današnjih kockica za kockanje.Prve kockice su pravljene od gline ili kosti, a kasniji modeli su izvajani od mermera, metala ili čak ćilibara.Ove kockice iz doline Inda su otprilike 2 centimetra velike i datiraju između 1900-2500. godine pre nove ere.

Napravljene su od gline, dobro pečene, a ponekad i premazane crvenim premazom. Budući da na ivicama kockica ima malo tragova habanja, pretpostavlja se da su bacane na meku površinu. Moguće da je to neka tkanina ili možda pranjašavo tlo.Iako su ove arhaične kockice bile prepoznate kao kockice, ipak se razlikuju od modernih kockica koje se koriste za kockanje u kazinima.

Mohendžo-daro (Harappa.com)

„Danas se kockice skoro uvek prave sa zbirom suprotnih strana do sedam”, kaže Dželmer Erkens, arheolog sa Kalifornijskog univerziteta. „Ali puno drevnih kockica nije u toj konfiguraciji.” Inače, poliedarske kockice korišćene su u mnogim drevnim igrama. U Rimu su bili osnova za tali i tessarae. U Kini su bile ključne za igru liubou, misteroznu igru iz doba dinastije Han. Naravno, nisu sve drevne kockice napravljene za zabavu i igru. Neke su imale mnogo ozbiljniju svrhu, služile su za proricanje, odnosno predviđanje budućnosti.

Dolina Inda obuhvata već deo današnjeg Iraka (kao i delove Avganistana, Pakistana i severne Indije). Harapan kultura je drugi naziv za civilizaciju u dolini Inda iz bronzanog doba. Ova kultura je dobila ime po lokalitetu Harapa koji je imao jedinstvene i specifične nalaze. Upravo je ta materijalna kultura ukazala na to da se radi o jednoj novoj kulturi. Arheolozi su datovali kulturu na osnovu arheoloških nalaza od 1900-2500. godina pre nove ere.

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar