MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJE VEŠTAČKO OKO

247 pregleda
CAIS

Može smatrati prvom očnom protezom, a staro je oko 4.800 godina.

Do otkrića veštačkog oka došlo je 2006. godine na najvećem praistorijskom nalazištu u Iranu, Zapaljenom gradu. Veštačko oko je pronađeno u grobu mlade žene u njenoj levoj očnoj duplji. Ono se može smatrati prvom očnom protezom, a staro je oko 4.800 godina.Značajno otkriće napravili su iranski arheolozi prilikom iskopavanja Zapaljenog grada. Zapaljeni grad u Iranu dobio je naziv po tome što je kroz istoriju tri puta spaljivan. Na njemu su uočene različite faze naseljavanja. Najstarija potiče iz 5.200. godine. Prostire se na površini od 300.000 hektara, a istraživanja traju od 1997. godine.

Otkriveno veštačko oko smatra se najstarijom očnom protezom na svetu. Pripadalo je visokoj ženi od 1,8 metara i starosti oko 28-32 godine. Arheološki tim je procenio starost oka između 2900. i 2800. godine pre nove ere. Ovo oko je korišćeno iz estetskih razloga radi ulepšavanja i nadoknađivanja nedostatka, levog oka. Lažno oko je sprečavalo prerastanje tkiva u očnoj duplji i sprečavanje prašine ili nekog stranog predmeta da uđe u očnu jabučicu, što bi dovelo do infekcije, a možda i do smrti.

Dizajn veštačkog oka bio je kopija pravog kako bi zadržao svoj prirodni izgled. Bilo je izrađeno od lakog materijala, prečnika 2,5 centimetra. Utvrđeno je da se unutar oka nalaze zlatne žice, debljine manje od milimetra, izrađene kao kapilari, što pokazuje da su dizajneri upoznati sa očnom anatomijom. Postoje neke paralelne linije oko zenice koje formiraju oblik dijamanta. Dve rupe se takođe vide na bočnim stranama ove očne jabučice da je drže u očnoj duplji.

(CAIS)

Žena je nosila veštačko oko za života. Štaviše, preostala tkiva očnih kapaka su još očigledna na ovoj protezi. Antropolozi su na lobanji primetili apces na kapku koji je verovatno nastao usled trljanja o veštačkom oku dok je treptala. U grobu ove žene pronađeno je i više glinenih posuda, ukrasnih perli, kožna vreća, bronzano ogledalo. Moguće da se radi o ženi visokog društvenog statusa, ako ne i članu neke kraljevske porodice.

Što se tiče materijala koji je korišćen za izradu ovog veštačkog oka rukovodilac iskopavanja Sajadi je rekao: „Materijal od kojeg je napravljena ova veštačka očna jabučica još nije određen i biće procenjen kasnijim testiranjem. Međutim, na prvi pogled izgleda da je prirodni katran pomešan sa životinjskom mašću korišćen za njegovu izradu.

(Sve o arheologiji)

O autoru

administrator

Ostavite komentar