MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJI EVROPLJANIN?

221 pregleda
EPA

Fragment čeljusti otkriven prošlog meseca na severu Španije mogao bi biti najstariji fosil ljudskog pretka dosad pronađen u Evropi, rekli su špavski paleontolozi. Fosil pronađen 30. juna na arheološkom nalazištu u gorju Atapuerka na severu zemlje star oko 1,4 miliona godina. Dosad najstariji fosil hominida, izumrlih primata s ljudskim obeležjima, bila je čeljust nađena na istom mestu 2007. godine, za koju je procenjeno da je stara 1,2 miliona godina.Atapuerka sadrži jednu od najbogatijih zbirki predmeta iz ljudske prapovesti u Evropi.

Istraživači će sada morati da dovrše prvu procenu starosti koristeći tehnike datiranja, rekao je na konferenciji za novinare paleoantropolog Hoze-Marija Bermudes de Kastro, jedan od rukovodilaca projekta. Budući da je deo čeljusti izvađen sa otprilike dva metra ispod sloja gde je 2007. otkrivena čeljust, logično je i racionalno misliti da je stariji, dodao je on. Naučno datiranje obaviće Nacionalni centar za istraživanje ljudske evolucije u Burgosu, gradu udaljenom otprilike 10 kilometara.

Postupak bi trebalo da traje od šest do osam meseci, rekao je Bermudes de Kastro. Analiza bi mogla pomoći da se odgonetne kojoj vrsti hominida i bolje razume evolucija ljudskih bića na evropskom kontinentu. Naučnici dosad nisu mogli sa sigurnošću odrediti kojoj je vrsti pripadala čeljust iz 2007. Fosil bi mogao odgovarati vrsti zvanoj Homo antecessor, otkrivenoj devedesetih godina prošlog veka.

Zadužbina Atapuerka, koja upravlja nalazištem, izjavila je da vrlo verovatnofragment čeljusti pripada jednoj od prvih populacija koje su kolonizovale Evropu. Arheološko nalazište Atapuerka je 2000. godine uključeno na Uneskov popis svetske baštine, što je omogućilo pristup financiranju Ujedinjenih nacija.Sadrži hiljade fosila hominida i njihovih alata, uključujući kremen star 1,4 miliona godina pronađen 2013.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar