MEĐU IZMEĐU

NAJSTARIJI PERIODNI

574 pregleda

Ujedinjene nacije su 2019. godinu proglasile međunarodnom godinom Periodnog sistema elemenata. Ruski hemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev je nakon mnogih dana rada i snoviđenja, poređao tada poznate hemijske elemente prema njihovoj atomskoj masi i sposobnosti međusobnog povezivanja. Tako je razvijen prvi periodni sistem elemenata na svetu. Mendeljejev je svoje nalaze predstavio Ruskom hemijskom društvu 1869. godine, a prve tabele PSE su objavljene ubrzo nakon toga.

Konzervatori Univerziteta Sent Endruz u Škotskoj najavili su otkriće najstarijeg sačuvanog primerka Periodnog sistema elemenata, koji datira iz 1885. godine. Stara tabela PSE, štampana na nemačkom jeziku, na papiru sa platnenom posteljicom, otkrivena je 2014. godine, u toku spremanja skladišnog prostora, navodi se u saopštenju sa univerziteta. Pronađena je među decenijski staroj laboratorijskoj opremi, hemijskim bočicama i smotuljcima starih nastavnih karata.

Podaci iz škole ukazuju da je tabelu PSE kupio profesor hemije u Beču 1888. godine, koja je verovatno visila u njegovoj učionici do penzije 1909. godine. Istraživači su došli do datuma štampanja plakata gledajući elemente koji su predstavljeni  kao i onih koji su izostavljeni na tabeli. Na primer, galijum i skandijum koji su otkriveni 1875. i 1879. godine, se nalaze na tabeli, dok germanijum, koji je otkriven 1886, nije na tabeli.

Za sada, do nekog novog spremanja starih kabineta hemije ova tabela je izgleda jedina iz ovog vremena.

(Izvor Astronomski magazin)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar