MEĐU IZMEĐU

NAJUDALJENIJA ZVEZDA

NASA/ESA

NASA/ESA

Svemirski teleskop Hubble zavirio je u zoru kosmičkog doba i otkrio svetlost zvezde koja je postojala unutar prvih milijardu godina nakon Velikog praska, što je novi rekord, objavili su astronomi. Novootkrivena zvezda, nazvana Earendel, toliko je daleko da je njenoj svetlosti trebalo 12,9 milijardi godina da stigne do Zemlje iz vremena kad je svemir bio sedam posto svoje sadašnje starosti. „U početku gotovo da nismo verovali, bilo je mnogo dalje od prethodno najudaljenije, rekao je astronom Brajan Velč sa Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, glavni autor rada objavljenom u časopisu Nature koji opisuje otkriće. Prethodni rekorder otkriven je 2018. u svemiru koji je bio star četiri milijarde godina.

Earandel-ino svetlo dolazi iz ere zvane crveni pomak 6.2.Obično na tim udaljenostima cele galaksije izgledaju kao male mrlje, a svetlost miliona zvezda se stapa, piše u saopštenju. Posmatrana galaksija u kojoj se nalazi zvezda izgedala je veća zbog tzv. gravitacionog sočiva, zahvaljujući grupi galaksija koje se nalaze između udaljenog svetlosnog izvora i posmatrača. Kosmička lupa u ovom slučaju bila je ogromna grupa galaksija poznata kao WHL0137-08 koja je, zahvaljujući retkom poravnanju, omogućila maksimalno uvećanje i osvetljenje opažene zvezde.

Nakon što je detaljno proučio galaksiju, Brajan Velč je izuzetno uvećanu zvezdu nazvao Earendel, što na staroengleskom znači jutarnja zvezda. Ona je postojala tako davno da možda nije imala iste sirovine kao zvezde koje postoje danas.Kao da čitamo stvarno zanimljivu knjigu, ali počeli smo s drugim poglavljem, a sada ćemo imati priliku videti kako je sve počelo”, dodao je pomenuti naučnik. Astronomi nameravaju da posmatraju zvezdu pomoću svemirskog teleskopa James Web, Hubble-ovog naslednika, koji je vrlo osetljiv na infracrveno svetlo najstarijih nebeskih tela, da bi potvrdili Earandel-inu starost, masu i poluprečnik.

Ako se potvrdi da je Earandel jedna zvezda, njena masa je najmanje 50 puta veća od Sunca i milionima puta je sjajnija. Pretpostavlja se da su primordijalne zvezde sastavljene isključivo od elemenata stvorenih nakon Velikog praska: vodonika, helijuma i litijuma u tragovima, i trebalo bi da budu teže od zvezda koje postoje danas. Ostaje da se vidi da li novootkrivena pripada tim zvezdama populacije III, ali je verovatnoća mala. Naučnici očekuju da će Earandel ostati uvećana godinama i da će se proučavati pomoću svemirskog teleskopa James Web.

(Izvor N1)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar