MEĐU IZMEĐU

NAJUTICAJNIJA ŽENA

245 pregleda

Naučnica poljskog porekla, koja je početkom 20. veka radila na istraživanju radioaktivnosti, zauzela je tako prvo mesto, a iza nje su Roza Parks, Emelin Pankherst, Ada Lavlejs, Rozalind Frenklin.

Marija Kiri, prva naučnica koja je dobila dve Nobelove nagrade, našla se na vrhu liste 100 najuticajnijih žena koju je sačinio BBC History magazine. Listu „100 žena koje su promenile svet” pravilo je 10 stručnjaka, a u odlučivanju je pomogla i njihova čitalačka publika kroz popunjavanje upitnika.

Naučnica poljskog porekla, koja je početkom 20. veka radila na istraživanju radioaktivnosti, zauzela je tako prvo mesto, a iza nje su Roza Parks, Emelin Pankherst, Ada Lavlejs, Rozalind Frenklin.

Predsednica Britanskog društva za istoriju Patricija Fara rekla je za „Gardijan” da bi se Marija Kiri mogla pohvaliti „izvanrednim nizom dostignuća”. Bila je profesorka na Sorboni, prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku i prva osoba, „ne žena”, kojoj je osam godina kasnije pripala i druga Nobelova nagrada, ovog puta za hemiju. „Okolnosti su uvek bile protiv nje. Njena porodica je u Poljskoj bila pod ruskim režimom, dok su je u Francuskoj smatrali strankinjom. Naravno, gde god se nalazila, bila je diskriminisana kao žena”, rekla je Fara.

Na drugom mestu je Roza Parks, crnkinja koja je odbila da svoje mesto u autobusu ustupi belcu, i imala je veliki uticaj u borbi za građanska prava i prava crnaca, a iza nje je sifražetkinja Pankherst, osnivačica Ženske socijalne i političke unije.

Mesto na listi našle su i Meri Vulstonkraft, koja je utrla put modernom feminizmu, Džozefin Batler, koja se u 19. veku borila protiv seksualne eksploatacije žena, zatim princeza Dajana, Margaret Tačer, Devica Marija, Majka Tereza…

Na ovoj listi su naučnice više zastupljene od umetnica. Jedina spisateljica u prvih dvadeset je Džejn Ostin, a prva umetnica je Frida Kalo na 35. mestu. Iako uredništvo veruje da se mnogi neće složiti sa tako sastavljenom listom, ona ipak otkriva izuzetne i talentovane žene koje su bile od velikog uticaja u svoje vreme. Substantial and decorated components. Detecting the shortfall of these elements is truly easy, in light of the fact that they can be seen outwardly or by contact. Guaranteeing that your fake id websites https://blogote.com/10-best-fake-id-websites-complete-reviews-2022/ has them ought to be your main goal.

(M. M. Danas)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar