MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆA BILJKA – TRAVA

277 pregleda
Pixabay

Naučnici su kod obale Australije pronašli najveću poznatu biljku na svetu, koja zauzima površinu od 200 kvadratnih kilometara.

Nakon genetskog testiranja, naučnici su ustanovili da je velika podvodna trava kod Australije zapravo jedna biljka. Veruje se da se širila iz jednog semena najmanje 4.500 godina.Tim je do otkrića došao sasvim slučajno i to u Šark beju, na oko 800 kilometara severno od Perta. Kako bi razumeli genetsku raznolikost vrste morske trave koja se obično nalazi duž delova australijske obale, napravili su snimke i analizirali 19.000 genetskih markera da bi kreirali otisak svakog uzorka.

„Rezultat nas je iznenadio, postojao je samo jedan otisak. To je to, jedna biljka se proširila u Šark beju i postala najveća na planeti”, izjavila je naučnik Džejn Edželo.Biljka je veoma otporna i raste na lokacijama širom zaliva i u veoma promenjivim uslovima.„Po svemu sudeći, veoma je otporna jer preživljava širok raspon temperatura i saliniteta, kao i ekstremno visoke uslove svetlosti. Sve to bi inače bilo veoma stresno za većinu biljaka”, ukazala je naučnik Elizabet Sinkler.

Inače, ova vrsta morske trave raste poput običnog travnjaka do 35 santimetara godišnje. Stoga su naučnici procenili da je bilo potrebno najmanje 4.500 godina da se biljka proširi do sadašnje veličine, preneo je portal „Kliks”.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Ako bi postavili pitanje ko je najveći predator na svetu, najveći broj bi se odlučio za Tinosaurus reksa. Ali trava koja se „hrani“ sunčevom svetlošću ima pravo nazvati se najvećim predatorom jer „proždire“ svetlost ali ujedno i najpitomijom i najkorisniji vrstom na zemlji. Niko kao trava, odnosno biljke u opšte, vanzemaljsku energiju ne pretvara u nešto zemaljski korisno, zemaljski najkorisnije. U život.

Ostavite komentar