MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆA IKAD HLADNOĆA

687 pregleda

Kada su američki istraživači sa Univerѕiteta u Koloradu objavili da su izmerili najniže temperature na Zemlji – do minus 95 stepeni Celzijusa na Istočnom antarktičkom platou pre pet godina, utvrdili su da su za ovako niske vrednosti potrebni konstantno vedro nebo i određeni pravac i jačina vetra. Ali nova studija tima, objavljena početkom juna u časopisu „Geofizička istraživanja”, dodala je da pored ova dva faktora, za održavanje ekstremno niskih temperatura dugo vremena vazduh mora biti izuzetno suv.

Na skoro 100 mesta izmereno je do minus
98 stepeni Celzijusa, što je znatno niža
temperatura od one koju je izmerila
zemaljska meteorološka stanica 1983.
godine u blizini ruske baze „Vostok”.

Visina Istočnog antarktičkog platoa i njegova blizina Južnom polu rezultira ubedljivo najhladnijom klimom na planeti. Najniža temperatura vazduha ikada izmerena na površini – 89,2 stepeni Celzijusa zabeležena je na meteorološkoj stanici kod ruske baze „Vostok” 23. jula 1983. godine.

U najnovijoj studiji istraživači su otišli korak dalje, te su analizirali podatke sa nekoliko satelita u Zemnjinoj orbiti kako bi ustanovili da li temperature mogu da budu još niže od one koje je izmerena kod stanice „Vostok”. Tim je analizirao satelitske podatke prikupljene tokom zime na južnoj hemisferi od 2004. do 2016. godine.

U regionu istočnog Antartika naišli su na desetine lokacija koje su imale niže temperature od očekivanih: na skoro 100 mesta izmereno je do minus 98 stepeni Celzijusa, što je znatno niža temperatura od one koju je izmerila zemaljska meteorološka stanica 1983. godine u blizini ruske baze „Vostok”.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar