MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆA SLATKA RIBA

366 pregleda
Facebook

U reci Mekong u Kambodži ulovljena je 300 kilograma teška raža, najveća slatkovodna riba ikad dokumentovana, kažu naučnici za BBC. Ranije je rekordni ulov bio 293 kilograma težak mekonški divovski som ulovljen na Tajlandu 2005. godine. U 20 godina istraživanja divovskih riba u jekama i jezerima na šest kontinenata, ovo je najveća slatkovodna riba koju smo susreli ili koja je dokumentovana bilo gde u svetu”, rekao je dr Zeb Hogan, biolog koji vodi konzervatorski projekat Wonders of Mekong.

Projekat očuvanja sarađuje sa Upravom za ribarstvo Kambodže na uspostavljanju mreže ribara koji upozoravaju istraživače ako ulove divovsku ili ugroženu ribu.Pronalaženje i dokumentovanje ove ribe je izvanredan i redak znak nade, još više jer se dogodilo u Mekongu, reci koja se trenutno suočava s brojnim izazovima”, dodao je Hogan, koji je profesor na Univezitetu u Nevadi.

(Twitter)

Mekong ima visoku bioraznolikost, ali prekomerni ribolov, brane i zagađenje ugrožavaju njegov krhki ekosistem. Reka teče od Tibetanske visoravni kroz Kinu, Mijanmar, Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam.U noći 13. juna lokalni ribar na otoku Koh Preah nazvao je istraživače i rekao da je ulovio vrlo veliku” ražu. Ispostavilo se da je dugačka 3,98 i široka 2,2 metra.Nakon što je opremljena oznakom za praćenje, puštena je natrag u reku.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar