MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆI HIBRIDNI BROD

293 pregleda
Ilustracija

Sa baterijama od 11,5 megavat-sati, Sen-Malo” od 195 metara ploviće vodama između Francuske i Engleske.

Francuska brodarska kompanija Britani feri” naručila je najveći hibridni brod na svetu za svoju buduću flotu, označavajući još jednu prekretnicu na putu industrije ka dekarbonizaciji. Sen-Malo” od 195 metara biće u funkciji 2024. godine i zameniće jedan od starijih modela na ruti od Sen Maloa u Francuskoj do Portsmuta u Engleskoj. Drugi hibridni brod će ući u flotu ubrzo nakon toga.

„Sen-Malo” će imati bateriju kapaciteta 11,5 megavatsati (MVh), za koju Britani feri” kaže da je otprilike dvostruko veća om većine na hibridnim morskim plovilima danas. „Vortsila”, finska tehnološka grupa, izrađuje vanbrodski hibridni pogonski sistem koji može da koristi i tečni prirodni gas i bateriju za rad.„Velika baterija omogućiće plovilima da plove punom snagom, koristeći i propelere i sve potisnike za manevrisanje bez emisija u lukama i iz njih, čak po lošem vremenu. Ugrađeno rešenje za napajanje sa obale puniće baterije dok ste na vezi”, objasnio je predsednik i izvršni direktor kompanije „Vortsila.

Novi dizajn može da uštedi do 15 procenata emisije gasova staklene bašte” u poređenju s tipičnim brodom na dizel motor, prema kompaniji. Francuska kompanija će udvostručiti svoje napore s drugim brodom za rutu od Kaena u Francuskoj do Portsmuta u Engleskoj, koji će biti spreman. Sami brodovi će takođe biti nadogradivi: graditelj planira da ostavi mesta na plovilima za ažuriranje iz obnovljivih izvora, kao što su veće baterije ili solarna energija.

Finska kompanija je u procesu razvoja motora koji rade na amonijaku, a ne na fosilnim gorivima. U Norveškoj potpuno električni kontejnerski brod krenuo je ove godine u komercijalnu upotrebu, sadodatnim ciljem da jednog dana postane potpuno autonoman. U planu je niz inovacija, uključujući jedra koja bi mogla da uhvate i pretvore vetar u energiju za pogon brodskog motora.

(PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar