PANDORINA KUTIJA

NAJVEĆI PLAGIJATORI

3.229 pregleda

Nedavno je Retraction Watch objavio spisak deset zemalja s najvećim brojem povučenih naučnih radova na 10.000 publikovanih: Iran (14), Rumunija (10,4), Singapur (7,8), (Indija7,5), Malezija (6,8), Južna Koreja (6), Kina (5), Turska (4,6), Južna Afrika (4,5) i Holandija (4,4). Dakle, Srbije nema. Ali ne žurite, istovremeno je osvanula rang-lista sa imenima 30 autora koji imaju najviše naknadno odbačenih radova u svetu!

Ekskluzivno

Čuveni blog Retraction Watch, pokrenut 2010. godine, poseduje najveću bazu štampanih pa povučenih, uglavnom zbog plagijarizma, naučnih radova na svetu,sa više od 30.000 autora-plagijatora, i taj spisak se neprestano povećava. Do imena autora plagiranih radova može se doći preko sajta retractiondatabase.org/retractionsearch.aspx? upisivanjem imena i prezimena autora i države  u kojoj dotični radi i aktiviranjem naredbe Search.

Nedavno je Retraction Watchobjavio spisak deset zemalja s najvećim brojem povučenih naučnih radova na 10.000 publikovanih:Iran (14), Rumunija (10,4), Singapur (7,8), (Indija7,5), Malezija (6,8), Južna Koreja (6), Kina (5), Turska (4,6), Južna Afrika (4,5) i Holandija (4,4). Dakle, Srbije nema. Ali ne žurite, istovremeno je osvanula rang-lista sa imenima 30 autora koji imaju najviše naknadno odbačenih radova, s napomenom da broj u zagradi nije konačan: Zašto?Zato što je traganje za plagijatima stalan poduhvat u kojem učestvuju najrenomiraniji svetski univerziteti, naučni instituti, časopisi i istraživači:


(Wikipedia)

1. Yoshitaka Fujii(ukupan broj povučenih radova: 183), Toho University (Japan), oblast: anesteziologija. Napomena: Japansko društvo za anesteziologiju je 2017. trajno zabranila Fujii-u i Saitoh-u (autor pod brojem 6) bavljenje anesteziologijom.

2.Joachim Boldt (129), Klinikum Ludwigshafen (Nemačka), anesteziologija. Napomena: Godine 2011. Univerzitet u Gisenu suspendovao je J. Boldt-a sa pozicije profesora, a njegova istraživanja proglasio za jedan od najvećih skandala u medicini. U toku je utvrđivanje plagijarizma još 88 Boldt-ovih radova, tako da on opasno ugrožava Fujii-ja na prvom mestu.

3.Yoshihiro Sato (100), Hokaido University (Japan), neurologija, ortopedija. Napomena: Sato ima veliki broj zajedničkih retrakovanih radova sa plagijatorom broj 4. J. Iwamoto-om je kasnije u svoju odbranu izjavio da je bio „počasni autor Sato-ovih radova.

4. Jun Iwamoto (77), Keiyu Hospital (Japan), reumatologija, toksikologija, ortopedija

5. Diederik Stapel (58), Tilburg Institute (Holandija), psihologija. Napomena: Godine 2011. D. Stapel je vratio titulu doktora nauka zbog neetičkog ponašanja.

6. Yuxji Saitoh (53), Kureha General Hospital (Japan), anesteziologija. Napomena: Videti napomenu u vezi s brojem 1.

7. Ali Nazari(52), Swinburn University of Technology (Australija), građevinarstvo i arhitektura. Napomena: Swinburn University je A. Nazarija otpustio s posla.

8. Adrian Maxim (48), Rutgers University (SAD), elektrotehnika.

9. Chen-Yuan (Peter) Chen (43), National Pingtung University of Education (Tajvan), kompjuterske nauke. Napomena: Ministar prosvete i nauke Wei-ling Chiang, koautor 5 radova sa C.-Y. Chen-om i C-W. Chenom (broj 22), razrešen je ministarskog položaja.

10. Fazlul Sarkar(41), Wayne State University (SAD), onkologija.

11. Hua Zhong (41), Jinggangshan University (Kina), kristalografija.

12. Shigeaki Kato (40), University of Tokyo (Japan), molekularna biologija.

13. Shahaboddin Shamshirband (38), University of Malaya (Malezija), energetika, neuronske mreže, kompjuterske nauke, veštačka inteligencija, klimatologija, inženjerske nauke itd. Napomena: S. Shamshirband ima veliki broj zajedničkih radova sa brojem 26, od kojih je jedan deo povučen.

14. James Hunton(37), Bentley University (SAD), ekonomija, finansije, menadžment. Napomena: J. Hunton je sa Adrian-om Maxim-om (broj 8) poneo neslavnu titulu najvećeg plagijatora u istoriji nauke u SAD. Iako je bio autor velikog broja veoma značajnih radova, prevremeno je penzionisan po kratkom postupku.

15. Hyung-In Moon (35), College of Native Resources (Južna Koreja), biotehnologija, farmacija. Napomena: Gotovo kriminalan slučaj: Moon je editorima predlagao recenzente-eksperte, ali umesto pripadajućih originalnih e-mail on je uz ime recenzenta davao izmenjene i vešto kreirane e-mail adrese čiji je on bio vlasnik tako da je sam sebi bio recenzent u oko 20 retrakovanih radova.

16. Antonio Orlandi (34), University of L’Aquila (Italija), elektrotehnika. Napomena: Orlandi je uglavnom publikovao radove u časopisu IEEE Transactions on Electromagnetic Compatibility u kome je bio glavni urednik pre smenjivanja zbog plagijarizma.

17. Jan Hendrik Schöen (32), Bell Labs (SAD), fizika, poluprovodnici. Napomena: J. Schöen je otpušten iz Bell Labs-a, zatim mu je Univerzitet u Konstancu (Nemačka) poništio doktorat odbranjen 1997.

18. Naoki Mori (31), University of Ryukyus (Japan), onkologija, virusologija. Napomena: Pre nego što je publikovao radove s plagiranim rezultatima, on je kao vrlo cenjeni autor bio nagrađivan više puta za izvanredne rezuiltate u oblasti onkologije.

19. Soon-Ji Shin (30), Kangwon National University (Južna Koreja), elektrotehnika, nauka o materijalima. Napomena: Shin je otpušten 2017. godine.

20. Bharat Aggarwal (29), University of Texas MD Anderson Center (SAD), biohemija. Napomena: prevremeno je penzionisan 2016, iako je važio za jednog od vodećih svetskih istraživača u oblasti biohemije i srodnim disciplinama.

21. Tao Liu (29), Jinggangshan University (Kina), biomedicina, molekularna biologija.

22. Cheng-Wu Chen (28), National Pingtung University of Education (Tajvan), robotika, fazi-neronske mreže Napomena: Brat-blizanac broja 9.

23. Ahmad Salar Elahi (27), Islamic Azas University (Iran), fizika plazme.

24. Richard L.E. Barnett (26), CNRS (Francuska), francuska poezija i eseji.

25. Prashant K. Sharma (26), Indian Institute of Technology (Indija), hemija, nauka o materijalima, nanotehnologija. Napomena: Prema istraživanju online časopisa PubPeer, za dotičnog i njegovoginstitutskog kolegu Rashmi-ja Madhuri-ja (broj 28) u toku je utvrđivanje plagijarizma bar u još 50 radova.

26. Dalibor Petković (25), University of Nis (Srbija), energetika, neuronske mreže, kompjuterske nauke, veštačka inteligencija, klimatologija, mašinstvo itd. Napomena: Autor ima veliki broj zajedničkih radova s brojem 13, od kojih je deo povučen.

27. Scott Reuben(25), Baystate Medical Center in Springfield (SAD), anesteziologija. Napomena: S. Reuben je svoje retrakovane radove pisao koristeći prilično naivan pristup: kombinovao je rezultate prikazane u 290 radova autora pod brojevima 1 i 2, od kojih su većina kasnije bila retrakovana! Inače, on je bio pionir u oblasti multimodalne anesteziologije tako da su mu postupci utoliko čudniji.

28. Rashmi Madhuri(24), Indian Institute of Technology (Indija), hemija, nauka o materijalima, nanotehnologija Napomena: videti napomenu u vezi sa brojem 25.

29. Jose L. Calco-Guirado (23), Universidad Católica San Antonio de Murcia (Španija), stomatologija.

30. Thomas M. Rosica (23), Catholic College University of Toronto (Kanada), tekstovi iz teologije. Napomena: prevremeno penzionisan zbog plagijatorstva.

Ima li naravoučenija? Autore-plagijatore su univerziteti i instituti na kojima su radili, čak i ako su bili među svetskim predvodnicima u svojim oblastima, strogo kaznili. Srbije, dakle, ima na ovom nesalvnom spisku, i to sa istraživačem koji je u plagiranju isprednjačio u odnosu na ostale u istočnoj Evropi. Nije nam poznato da su Univerzitet u Nišu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja do sada išta preduzeli. Sam slučaj nije nepoznat ovdašnjoj akademskoj zajednici, jer se može pronaći i na sajtu Kobsona (www.kobson.nb.rs).

(Izvori: Retraction Watch i NSF)

O autoru

administrator

6 komentara

  • Iznenadjuje da u Srbiji svi ćute, a za plagijate na Niškom univerzitetu znaju mnogi jer su umešani neki poznati rofesori? Ili se ja varam, tako mora da bude. Ni povodom zbivanja u Fondu za nauku još niko se nije oglasio. Neka nas ne čudi što najdarovitiji mladi, pa i sredovečni istraživači, listom napuštaju zemlju.

  • Ko je prikirivao ovaj skandal na niškom univerzitetu? Dovoljno je bilo 10 minuta da na osnovu materijala sa interneta i sajta Retraction Watch dođem do sledećih podataka: 1) Mentor dr Dalibora Petkovića bio je profesor Nenad D. Pavlović sa Mašinskog fakulteta u Nišu; 2) Mentor N. D. Pavlović je koautor na nekim od Daliborovih retrakovanih radova; 3) Mentor N. D. Pavlović je 6 godina bio prorektor za nauku Univerziteta u Nišu i imao je interes da prikrije plagijarizam (i sakrije skandal); 4) Neki profesori sa Univerziteta u Nišu se javljaju kao koautori Daliborovih retrakovanih radova – oni su takođe imali interes da prikriju plagijarizam. Zaključke nije teško izvesti. Još i ovo: kako pravne nauke kažu, svi oni profesori koji su znali za ove plagijate, a ćutali su, smatraju se saučesnicima u ovom akademskom kriminalu.

    • Tako je gospodine Nebojša. No, to je, na žalost, samo vrh ledenog brega. Da li moral „stanuje“ u Srbiji? Ako je uopšte ovom društvu stalo do moralnih normi, u šta, gotovo, ne verujem.

  • Nije mnogo čudno kad osobe koje imaju političku i finansijsku moć žele da se okite i akademskim titulama, to sporadično rade i u naprednim državama i dodje im kao nešto uzgred, a ponekad im dodje i ‘glave’/funkcije. Medjutim, apsolutno je nedopustivo i skandalozno da to rade poJedini univerzitetski profesori kojima je osnovna dužnost i jedini posao da stvaraju vredne naučne rezultate a ne plagijate i falš doktorande sa bezvrednim doktoratima. U redu je što profesori mesecima dokazuju plagijarizam javnih ličnosti, ali bi, takodje, morali da deo vremena posvete i verifikaciji naučnog doprinosa svojih kolega na fakultetima i institutima. Akademske ponašanje podrazumeva da plagijate u svim slučajevima treba obelodanjivati i sankcionisati.

  • Mi, diplomci i magistri raznih struka i doktori nauka iz dijaspore, koji su svoje diplome i doktorate stekli u Srbiji, primili smo rang listu Retraction Watch-a najvećih sveskih plagijatora veoma postiđeni ali i veoma razočarani i ljuti na sve one koji su godinama prikrivali plagijate D. Petkovića (a možda i svoje). Profesori dragi, ovakvom strategijom prikrivanja neakademskog ponašanja naivno (?!) ste mislili da branite ugled univerziteta, naprotiv, urušavali ste ga. Biće interesantno videti šta u Ministarstvu za nauku misle o tome?

  • Početkom januara ove godine Kristijan Ašbaher, ministarka za rad, porodicu i omladinu u Vladi Austrije, podnela je ostavku posle optužbe blogera Stefana Vebera da njena magistarska teza sadrži previše plagijarizma, nekorektnog citiranja i čak loš nemački jezik. Njeno jedino opravdanje bilo je da je “verovala profesorima koji su povoljno ocenili njen rad”. Sve je trajalo kratko, bez ikakvih kampanja, pritisaka, etičkih procena i politiziranja, što ipak do izvesne mere ovu ostavku čini moralno-civilizacijskim činom.

Ostavite komentar