MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆI TRAG STOPALA

201 pregleda
Ilustracija

Na britanskoj obali dinosaura” nedavno je pronađen rekordan trag ove davno izumrle vrste. Otisak stopala iz razdoblja jure, dugačak gotovo metar, najveći je te vrste otkriven u okrugu Jorkšir. Duž obale tog područja su do sada nađene hiljade otisaka stopala dinosaura i mnogi fosili. Najnoviji je slučajno pronašla arheološkinja Mari Vuds dok se u aprilu 2021. šetala obalom.

„Nisam mogla verovati kada sam ga uočila, morala sam više puta proveriti. I pre sam nailazila na neke manje otiske, ali ništa što nalikuje ovome”, ispričala je Vuds. Nakon ovog slučajnog otkrića obratila paleontologu Dinu Lomaksu sa Univerziteta Mančester i pitala ga za mišljenje.Mari me kontaktirala dok je još bila na plaži, s fosilom ispred sebe. Na početku sam, da budem potpuno iskren, mislio da se radi o nekoj šali. Činilo mi se nemogućim da se šetala i jednostavno naišla na ovako velik otisak. Osim toga, ona je arheološkinja. Znali smo se šaliti da će jednog dana doći do neverovatnog paleontološkog otkrića”, izjavio je Lomaks, a prenosi CNN.

Otisak stopala s tri prsta jedan je od samo šest pronađenih na tom području. Prvi je otkriven 1934. godine. Ovo važno otkriće dodatno dokazuje da su juri ovim delom zemlje lutali divovi mesožderi. Vrsta otiska, u kombinaciji s njegovom starošću, ukazuje da ga je napravio dinosaur nalik megalosauru”, objasnio je lokalni geolog on Hadson.Megalosaur je bio jedan od najvećih grabljivaca svoga vremena, imao je veliku lobanju naoružanu oštrim, nazubljenim zubima. Bio je dugačak 8 do 9 metara. Stručnjaci su kasnije odneli otisak u Muzej i galerije Skarboroa da ga zaštite od dalje erozije.To je omogućilo Hadsonu i Lomaku da ga detaljno prouče. Analizirali su oblik otiska stopala, broj prstiju i tragove kandži, a i otiske kože dinosaura.

Najintrigantnija odlika ovog nalaza jeste dugačak deo na zadnjoj strani stopala, otisak onoga što nazivamo metapodijum. To znači da je veliki mesožder verovatno čučao ili odmarao u blatu pre nego što je ustao, otišao i iza sebe ostavio večan trag. Zabavno je zamišljati da se ovaj dinosaur jednog lenog nedeljnog popodneva u doba jure šeće blatnjavom obalskom ravnicom”, zaključio je Lomaks. Pošto se završi proučavanje fosilizovanog otiska, vlasti će ga izložiti u muzeju.

(Ilustracija University Manchester)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar