MEĐU IZMEĐU

NAJZARAŽENIJE 5 DANA

199 pregleda

Osobe pozitivne na kovid-19 naverovatnije će biti najzaraznije u prvih pet dana nakon što razviju simptome, potvrđuje novo istraživanje, ističući potrebu za brzom izolacijom.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Lancet takođe ukazuje na to da asimptomatske osobe mogu brže da uklone virus iz svog tela i mogu da budu zarazne kraće vreme.U prvom pregledu te vrste istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prenosu infekcije koronavirusom.

Istraživači su uporedili svoja otkrića o kovidu-19 sa dva druga soja koronavirusa kako bi bolje razumeli zašto se kovid-19 tako brzo širio.Otkrili su da virusno opterećenje, odnosno količina virusa otkrivena u telu kroz različite faze infekcije SARS-CoV-2, doseže vrhunac u gornjim disajnim putevima rano u toku bolesti, između pojave simptoma i petog dana.

To je značajno jer se smatra da je virus u gornjim disajnim putevima glavni izvor prenosa.Poređenja radi, virusno opterećenje za dva druga soja koronavirusa, SARS-CoV i MERS-CoV, dostiže vrhunac kasnije, između 10 i 14 dana, odnosno 7 i 10 dana, pružajući više vremena za prepoznavanje simptoma, prenosi HuffPost.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar