МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈЗАРАЖЕНИЈЕ 5 ДАНА

Спутњик/Алексеј Деничев

Особе позитивне на ковид-19 навероватније ће бити најзаразније у првих пет дана након што развију симптоме, потврђује ново истраживање, истичући потребу за брзом изолацијом.

Истраживање објављено у стручном часопису Lancet такође указује на то да асимптоматске особе могу брже да уклоне вирус из свог тела и могу да буду заразне краће време. У првом прегледу те врсте истраживачи су анализирали податке из 98 претходних студија о преносу инфекције коронавирусом.

Истраживачи су упоредили своја открића о ковиду-19 са два друга соја коронавируса како би боље разумели зашто се ковид-19 тако брзо ширио. Открили су да вирусно оптерећење, односно количина вируса откривена у телу кроз различите фазе инфекције SARS-CoV-2, досеже врхунац у горњим дисајним путевима рано у току болести, између појаве симптома и петог дана.

То је значајно јер се сматра да је вирус у горњим дисајним путевима главни извор преноса. Поређења ради, вирусно оптерећење за два друга соја коронавируса, SARS-CoV и MERS-CoV, достиже врхунац касније, између 10 и 14 дана, односно 7 и 10 дана, пружајући више времена за препознавање симптома, преноси HuffPost.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар