EKOSOFIJA

NAJZDRAVIJA VODA

424 pregleda
Ilustracija

Reverzna osmoza – najbolji način za prečišćavanje.

Odavno prva asocijacija na vodu u našim domaćinstvima nije svežina, niti prijatan ukus. Nikada ne možemo biti sigurni kakve su instalacije kroz koje voda prolazi dok ne stigne do nas. S obzirom da je osnovna uloga vode u našem telu čišćenje, zamislite šta se dešava i koliko ti procesi zakazuju kada unosimo vodu koja nije ni dovoljno kvalitetna, a ni dovoljno čista.

Flaširana voda u plastičnim bocama nije rešenje, jer osim što je dodatna stavka za budžet, dokazano je da plastika nije bezbedna za čuvanje vode, naročito ako je izložena sunčevoj svetlosti i visokim temperaturama. Dakle, na nama je da se potrudimo da sebi i svojoj porodici obezbedimo ispravnu i kvalitetnu vodu za piće, i srećom postoji jednostavno rešenje u vidu kupovine sistema za prečišćavanje vode. Osnova svakog kvalitetnog načina za prečišćavanje vode jeste reverzna osmoza. U ovom tekstu saznaćete kako tačno reverzna osmoza funkcioniše i zašto je toliko efikasna.

Šta znači reverzna osmoza?

Reverzna osmoza je tehnologija kojom se eliminiše širok spektar zagađivača iz vode. Voda pod pritiskom prolazi kroz polupropustljivu membranu i ta membrana uklanja zagađivače rastvorene u vodi. Ova tehnologija ne samo što čisti, već obezbeđuje i prijatniji ukus vode. Osmoza, sama po sebi, prirodan je proces koji se dešava u našem telu svaki put kada se recimo kupamo u moru. Membrana u tom slučaju postaje naša koža, kroz koju voda stiže do nas.

Kako reverzna osmoza (RO) funkcioniše?

Reverzna osmoza je proces koji podrazumeva vršenje pritiska na visokokoncentrisane rastvorene supstance da bi, kroz membranu, došle do rastvora niže koncentracije. Veća koncentracija rastvorene supstance ostaje na jednoj strani, a samo rastvarač – čista voda zapravo ostaje na drugoj.

Na ovaj način se, recimo, od slane morske dobija slatka voda za piće. Isti taj proces vrlo je efikasan za bilo koju vrstu prečišćavanja vode jer efikasno uklanja nitrate, pesticide, sulfate, fluoride, bakterije, farmaceutske proizvode, arsenik iz vode i druge zagađivače. Kada se reverzna osmoza koristi u sistemima za filtraciju vode, obično joj se pridruže i različite vrste filtera koje dodatno poboljšavaju kvalitet vode.

Šta se najčešće uklanja reverznom osmozom (RO)?

Reverzna osmoza je moćan proces koji uklanja i do 99% rastvorenih zagađivača koji se nađu u vodi. Ono što se najčešće elimiše na ovaj način jesu soli, čestice različitog porekla, koloidi tj. molekuli na bazi masti i ulja, supstance koje proizvode bakterije a koje izazovu oboljenja kada se unesu u telo tzv. pirogene, nitrite, nitrate, pesticide, sulfate, fluoride, arsenik, farmaceutske proizvode i druge zagađivače.

Iako ogroman deo zagađivača jeste uklonjen na ovaj način, kvalitetan sistem za filtraciju vode sadržaće bar još par filtera koji dodatno čiste i oplemenjuju vodu.

Da li reverzna osmoza uklanja i bakterije?

Iako reverzna osmoza uklanja i bakterije, rezultati ipak zavise i od recimo tvrdoće i količine zagađenosti vode. Upravo zbog toga se sistemi za filtraciju vode najčešće baziraju na nekoliko faza, gde vode zapravo već prođe kroz određene filtere da bi došla do osmotske membrane.

Što je finiji sistem filtera, to je kvalitetnija voda koju ćete na kraju dobiti. Neki filteri služe za čišćenje, a neki obogaćuju ukus i mineralni sastav vode. Zato se reverzna osmoza retko koristi samostalno, a neizostavni je deo svakog kvalitetnog sistema za filtraciju vode.

Da li prokuvavanje vode može zameniti reverznu osmozu?

Kuvanje vode i reverzna osmoza zapravo se ne mogu ni porediti. Kuvanjem vode možete ukloniti jedino bakterije koje su u vodi ali svi ostali zagađivači, uključujući teške metale, toskični otpad i hemikalije, ostaju u vodi. Osim toga, kuvanjem vode,deo vode se gubi kroz isparavanje i morali biste da čekate da se prokuvana voda ohladi. Sve u svemu, prokuvavanje vode jednostavno nije ni blizu dovoljno da dobijete kvalitetnu, čistu vodu za piće.

Koliko je voda dobijena reverznom osmozom čista?

Sistemi koji rade na principu RO u širokoj su upotrebi u raznim oblastima medicine, kao i svuda gde je potrebno obezbediti visok kvalitet i čistoću vode. Osmotska membrana koja se koriste u procesu reverzne osmoze ima sitne otvore kroz koje mogu proći skoro samo molekuli čiste vode, dok sve nečistoće ostaju na membrani. Ipak, za najbolje rezultate, neohodno je da voda prođe kroz određene tretmane pre i posle prolaska kroz osmotsku membranu.

Koji je najbolji način da se dobije čista voda prijatnog ukusa?

Kvalitetni sistemi za filtraciju vode uglavnom se baziraju na sistemu RO. Ono što ih razlikuje jeste kvalitet filtera kroz koji voda prolazi pre i posle osmotske membrane.

AqueenaPro sistem za prečišćavanje vode sadrži petostepeni sistem filtera, gde voda pre procesa reverzne osmoze prolazi kroz polipropilenski filter od pet mikrona koji uklanja veće čestice poput rđe i peska.Potom sledi granulirani karbinski filter koji oslobađa vodu od hlora, mirisa, organskih i drugih materija iz vode.

Nakon toga sledi još finiji proces čišćenja gde voda prolazi kroz polipropilenski filter od jednog mikrona koji filtira koloide i sitnije čestice.I tek tada već dosta prečišćena voda dolazi do osmotske membrane koja uklanja bakterije, viruse, teške metale, kao što su olovo, kadmijum, živa, ostaci pesticida, 2,4,6-trihlorfenol, nitriti i druge štetne supstance. Iako svi ovi filteri utiču i na ukus vode, ono što vodu iz AqueenaPro sistema čini nenadmašno svežom i prijatnom jeste završni filter sa aktivnim ugljem od kokosa koji vodi daje izuzetno prirodan, prijatan ukus.

Na sličan način funkcioniše i Cepterov Edel Wasser aparat koji takođe sadrži petostepeni sistem filtera. Edel Wasser funkcioniše na principu reverzne osmoze i sadrži kombinaciju inno-sense, neosense i filtera sa česticama srebra koji obezbeđuju vodu vrhunskog kvaliteta i izuzetnog ukusa.

Oba aparata su jednostavna za upotrebu i održavanje, i možete ih postaviti bilo gde u kuhinji. Njihov dizajn ih čini lepim detaljem u svakom prostoru a vodu koju dobijete na ovaj način možete koristiti i za kuvanje i za umivanje i slično.

Najpouzdaniji izvor čiste vode

Zahvaljujući sistemu reverzne osmoze i savremenoj tehnologiji, možete pretvoriti vaš dom u izvor zdrave, čiste vode oplemenjenog ukusa. To je svakako i bezbednija i povoljnija opcija nego da neprestano kupujete flaširanu vodu za koju ne znate u kakvim je uslovima čuvana i koji je put prešla do boce.

Nakon što jednom uložite u kvalitetan sistem za filtraciju vode, imaćete uvek dostupnu, svežu i čistu vodu u vašem domu. Zato cena nije nešto što treba da vam bude vodič pri izboru. Jer, imajte na umu, treba vam sistem koji je pouzdan i koji će trajati.

Uvek proverite garanciju i birajte najbolje za sebe i svoje najbliže i mislite o kupovini aparata za prečišćavanje vode kao o jednokratnoj investiciji koja vam dugoročno obezbeđuje znatno bolji kvalitet života.

(Izvor Cepter Srbija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar