U ZDRAVOM DUHU

NAJZDRAVIJI OBROCI

415 pregleda
Ilustracija

Kuvanje na pari mnogima zvuči kao komplikovana procedura koja zahteva ne samo posebno umeće već i posebnu kuhinjsku opremu, pa stoga većina ljudi lako odustaje od ove ideje. Realnost je, zapravo, sasvim drugačija.

Ne samo da je kuvanje na pari jednostavno i brzo, već je ubedljivo najzdraviji način pripreme hrane. Takođe, postoje mnoge zablude u vezi sa tim koje namirnice se mogu kuvati na pari, pa mnogi ljudi momentalno povezuju kuvanje na pari isključivo sa povrćem. Međutim, dijapazon namirnica koje se mogu kuvati na pari je zaista vrlo širok i uključuje čak i razne vrste mesa.

U ovom tekstu ćete saznati sve o tome kako se pravilno kuva na pari, šta sve možete kuvati na pari i kakve su vam posude za to potrebne:

Kako se pravilno kuva na pari;

Šta sve možete kuvati na pari;

Prednosti kuvanja na pari;

Trikovi za bolji ukus;

Kako se pravilno kuva na pari?

Kuvanje na pari je, najjednostavnije rečeno, proces u kome se manja posuda u kojoj se nalaze namirnice stavlja u veću posudu u kojoj je voda. Posuda u kojoj se nalaze namirnice ne treba da bude uronjena u vodu, eventualno je može blago dodirivati. Iako se ovo može izvesti sa običnim posuđem koje već imate u kuhinji, najbolje rezultate ćete postići uz posuđe koje je specijalno napravljeno za kuvanje na pari. Bitno je da znate da voda u većoj posudi ne treba neprestano da ključa, ali treba da bude vrela, tako da će biti potrebno da povremeno dodate malo hladne vode kako bi se održala optimalna temperatura.

Što se tiče posuda za kuvanje na pari postoji nekoliko varijanti koje su podjednako dobre. Prva je korpica za kuvanje na pari koja efikasno sprečava da voda u većoj posudi dođe u direktan dodir sa namirnicama. Ovakve korpice mogu biti podesive ili u kompletu sa posudom za koju su onda savršeno prilagođene. Odlično rešenje je i sistem za kuvanje na pari, pogotovo ako planirate da kuvate veće količine hrane ili želite da istovremeno skuvate nekoliko različitih namirnica. Ono što je jednako bitno u obe varijante je poklopac. Poklopac mora dobro da naleže na posudu da para ne bi odlazila izvan posude, kako bi se namirnice dobro skuvale i svi hranjivi sastojci sačuvali. Izuzetno pametno i efikasno rešenje je recimo poklopac za kuvanje pod pritiskom koji će dodatno ubrzati ceo proces.

Šta sve možete kuvati na pari?

Uvreženo je mišljenje da se na pari spremaju samo delikatna jela ili eventualno povrće i hrana za bebe. Tačno je da ćete delikatna jela poput raznih soseva i preliva recimo mnogo lakše i bolje pripremiti na pari, ali to je samo mali deo mogućnosti koje vam pruža ovaj način kuvanja. Na pari zapravo možete kuvati gotovo sve – povrće, voće, meso, žitarice, testenine, ribu. Jedino gde zaista postoje ograničenja jesu tvrde vrste mesa poput junetine ili svinjskog vrata, no njih obično i spremamo na potpuno drugačiji način. Sjajno je što recimo lososa možete pripremiti na vrlo ukusan način kuvajući na pari, a i druge nežne vrste povrća će imati sjajno očuvanu teksturu i ukus kada se obrade na ovaj način.

Pored toga što je jednostavno i odlično čuva teksturu i ukus namirnica, kuvanje na pari ima niz prednosti koje vam nijedan drugi način obrade namirnice ne može pružiti. Evo najbitnijih koje će vas zasigurno inspirisati da uvrstite ovaj način pripreme hrane u svoju svakodnevicu, ako već niste.

Poboljšava nutritivnu vrednost obroka

Opšte je poznato da se klasičnim kuvanjem usled visokih temperatura gubi velika količina hranljivih sastojaka iz namirnica. Vitamin C je posebno osetljiv na visoke temperature, vitamini B grupe su nešto otporniji, a vitamini topivi u mastima su najstabilniji. Što je umerenija temperatura i delikatniji proces obrade namirnica, to će više hranjivih materija biti očuvano. Minerali u hrani su sa druge strane vrlo otporni.

Međutim, problem sa njima je što će se rastvoriti u vodi u kojoj se hrana kuva, što je sjajno kada spremate supicu. U svakom drugom slučaju tu vodu ćemo jednostavno baciti a u njoj je najveći deo minerala. Zato je kuvanje na pari apsolutno nezamenjivo. Minerali nemaju gde da pobegnu i ostaju u namirnicama. Ali nisu samo vitamini i minerali osetljivi na visoke temperature.

Proteini se takođe oštećuju. Recimo, kada meso zagori stvara se opasan oksidirani holesterol i menja se struktura proteina, što nikako nije dobro. Pri kuvanju na pari i proteini i vitamini i minerali su maksimalno očuvani, a kako svi ti hranjivi sastojci ostaju u hrani i njen ukus postaje intenzivniji.

Ne zahteva dodavanje masnoće

Kuvanje na pari ne zahteva dodavanje masnoće u hranu. Ako pak koristite zdrave izvore masnoća kao što su maslinovo ulje, maslac, kokosovo ulje i slično, čak i ove masnoće su zdravije kada ne trpe termičku obradu i ukoliko ih dodate hrani nakon kuvanja, osim što ćete dodatno poboljšati nutritivnu vrednost obroka i ukus će biti lepši.

Štedi vaše vreme

Verovali ili ne, kuvanje na pari obično ne traje više od dvadesetak minuta! Neke vrste povrća su gotove za bukvalno 3-4 minuta, a veoma je pogodno to što na ovaj način možete spremati čak i zamrznutu hranu i to bez prethodnog odmrzavanja.

Savršeno čuva ukus hrane

Kao što smo već pomenuli, s obzirom na to da svi hranljivi sastojci ostaju u namirnicima, ne razlažu se u vodi niti se istope u mastima, namirnice skuvane na pari pored obilja hranjivih sastojaka čuvaju i svoj autentičan ukus, teksturu, aromu i izgled.

Trikovi za bolji ukus

Ukoliko želite da obogatite ukus namirnica koje kuvate, u vodu koja se nalazi u većoj posudi možete dodati razne začine. Namirinica koju kuvate u manjoj posudi će kroz paru upiti i šmek dodatog začina i tako ćete dobiti posebnu punoću ukusa.

Da biste sačuvali boju brokolija, prokelja i karfiola, nakon kuvanja ih kratko prelijte hladnom vodom.

Ne čekajte da se namirnice odmrznu, staviti ih odmah u korpicu za kuvanje na pari i pustite da se kuvaju. Nećete ni primetiti da su bile zamrznute.

Čišćenje je nakon kuvanja na pari vrlo jednostavno i brzo. Pošto masnoće nema uopšte ili je bude minimalno, dovoljno je da samo temeljno isperete posuđe vrelom vodom. Kako je proces delikatan, nema zagorelih namirnica zalepljenih za posudu, ništa ne morate ribati i posebno četkati.

Kuvanje na pari nema alternativu

Nadamo se da smo vas inspirasli da probate ovaj način pripreme hrane. Ponekad je dovoljno samo da vam posuda za kuvanje na pari bude na dohvat ruke da biste se odlučili da ovako pripremite obrok. Stoga pronađite u svojoj kuhinji mesto na kome ćete držiti svoju korpicu ili sistem za kuvanje na pari tako da vam uvek budu pred očima i videćete, vaša svakodnevica vrlo brzo će postati bogatija kvalitetnim i ukusnim obrocima.

(Izvor Cepter)

O autoru

administrator

Ostavite komentar