LESTVICE ŽIVOTA

NAMIRNICE ZA ORGANE

248 pregleda

Sličnost oblika pojedinih namirnica i delova ljudskog tela nije slučajna.

Svima je dobro poznata izreka ti si ono što jedeš”, a u poslednje vreme se veoma često koristi.Nije slučajno da upravo zdrave namirnice često po obliku podsećaju na pojedine delove tela. To može da nam bude i zanimljiv podsetnik koju hrana bi trebalo da jedemo za ciljani organ, iako su ove zdrave namirnice korisne za celo telo, piše Woman’s Day.

Šargarepa

Narežite šargarepu na pola poprečno i lako ćete primetiti da povrće podseća na oko – pogledajte izbliza i primetićete čak i obrazac zrakasto raspoređenih linija koje oponašaju zenicu i iris.Šargarepa je puna vitamina i antioksidanasa, poput beta-karotena, koji smanjuju šansu za makularnu degeneraciju, vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba”, kaže dr Sason Mulavi.

Orah

Nabori na površini oraha podsećaju na još jedan ljudski organ – mozak. Nije iznenađenje da orasi imaju nadimak hrana za mozak”, prema rečima dijetetičarke Lise Avelino, oni imaju veoma visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u radu moždanih funkcija”.

Celer

Duge, vitke stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a i dobre su za njih.Celer je odličan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja kostima daje snagu”, kaže dr Mulavi.„animljivo je i to da kosti sadrže 23 procenta natrijuma, baš kao i celer”, kaže Avelino.

Avokado

Oblik avokada podseća na oblik materica, a podržava i reproduktivno zdravlje.Avokado je dobar izvor folne kiseline”, kaže dijetetičarka Elizabet Somer i dodaje:Utvrđeno je da folat smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je prekancerozno stanje.”

Školjke

Studije su pružile dokaze da su školjke, koje imaju sličnost sa testisima, zapravo dobre za muške polne organe.Istraživanje iz Holandije ukazuje na to da dopunjavanje ishrane folnom kiselinom i cinkom, kojima su školjke bogate. može imati značajan efekat na poboljšanje kvaliteta spermatozoida”, kaže dr Mulavi.

Grejpfrut

Sličnost okruglog agruma, kakav je grejpfru, i dojki može biti više nego slučajna.Grejpfrut sadrži supstance nazvane limonoidi, za koje je dokazano da inhibiraju razvoj karcinoma kod laboratorijskih životinja i u ćelijama ljudskih dojki”, kaže dr Mulavi.

Paradajz

Kada presečete paradajz primetićete da ima više komora koje podsećaju na strukturu srca.Studije su otkrile da zbog likopena u paradajzu postoji smanjen rizik od srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji ih jedu”, kaže Somer i dodaje:Ako paradajz pomešate sa malo maslinovog ulja ili avokadom, to će povećati apsorpciju likopena u vašem telu skoro deset puta.”

Crveno vino

Crveno vino, bogato antioksidansima i polifenolima, uključujući moćni resveratrol, izgleda kao krv. „Kada ga popijete, zaista se napunite zdravim supstancama koje štite od LDL holesterola, koji može da izazove srčane bolesti”, kaže Somer.U crvenom vinu postoji i jedinjenje za razređivanje krvi, pa smanjuje krvne ugruške, koji su povezani sa moždanim i srčanim udarom.

Đumbir

Svako ko je posegnuo za đumbirom kada ga je zabolela želudac, zna o efektima đumbira kada su u pitanju bolovi. Đumbir po svom obliku pomalo i podseća na želudac. Prema dr Mulaviku, gingerol, koji je sastojak odgovoran za oštar miris i ukus đumbira, naveden je u USDA bazi fitohemikalija kao sastojak koji može da spreči mučnine i povraćanja”.

Slatki krompir

Duguljasti slatki krompir, poznat i kao batat, po svom obliku podseća na pankreas, a takođe poboljšava funkciju tog organa.Batat sadrži dosta beta-karotena, koji je moćan antioksidans koji štiti sva tkiva u telu, uključujući i pankreas, od oštećenja povezanih sa karcinomo, kao i onih povezanih sa starenjem”, kaže Somer.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar