MEĐU IZMEĐU

NAOČARI U SOČIVIMA

335 pregleda

Sočiva se zatamnjuju na suncu, a rasvetljavaju po noći kako ne bi smetala noćnom vidu. Naučno je dokazano da zaštita od ultravioletnog zračenja (UV) korišćenjem sunčanih naočara smanjuje rizik od oftalmoloških problema.

Međutim, ukoliko imate slabiji vid, ili neku od refrakcijskih grešaka oka, a ne želite da nosite naočare za sunce, američka kompanija „Džonson i Džonson” će početkom sledeće godine početi s prodajom kontaktnih sočiva koja se prilagođavaju UV okruženju na principu fotoosetljivog pigmenta.

Američko Ministarstvo zdravlja odobrilo je proizvodnju nakon finalnog testiranja na 24 volontera, tokom koga u dnevnim i noćnim uslovima nisu uočeni negativni uticaji ili rizici po vid.

Sočiva će biti moguće nositi dve nedelje
a biće namenjena za korekciju dalekovidosti
ili kratkovidosti, a i astigmatizma.

Američka asocijacija oftalmologa dala je zeleno svetlo za proizvodnju fotosenzitivnih kontaktnih sočiva, koja funkcionišu na isti način kao i standardna. Sočiva će biti moguće nositi dve nedelje a biće namenjena za korekciju dalekovidosti ili kratkovidosti, a i astigmatizma. Na projektu se radilo deset godina uz učešće više od hiljadu volontera. Tačne informacije o načinu funkcionisanja fotoosetljivog premaza još nisu poznate široj javnosti ali je reč o tehnologiji fotoosetljivog pigmenta, koji se spaja na samom sočivu.

Kada se izloži UV zračenju, hemijske veze pucaju i molekuli koji ga čine se preslože u novu strukturu koja apsorbuje određen deo svetlosti. Na primer, u situaciji kada je UV zračenje slabo, molekuli se slažu u strukturu koja propušta više svetlosti do oka. „Najjednostavnije rečeno, ovo su kontaktna sočiva koja se ponašaju kao fotosenzibilne naočare – zatamnjuju na suncu a rasvetljavaju po mraku, kako ne bi smetale pri gledanju noću”, rekao je portparol američkog Ministarstva zdravlja na konferenciji za štampu ovim povodom, održanoj početkom meseca.

Budući da nošenje ovakvog tipa sočiva ne može izazvati nikakve kontraindikacije, otvara se mogućnost za njihovu široku primenu kod korekcije vida, rečeno je u biltenu Američke oftalmološke asocijacije.

(Nataša Goati Marković, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar