MEĐU IZMEĐU

NAPUŠTANJE ZEMLJE

589 pregleda
Stiven Hoking (Vikipedija)

Britanski fizičar Stiven Hoking upozorio je javnost da ljudi moraju da pronađu novi dom u svemiru u narednih 200 do 500 godina, ako prežive do tada. On je takođe spomenuo i američkog predsednika Donalda Trampa i njegovu odluku da se SAD povuče iz sporazuma o klimi.

„Ne negiram važnost suzbijanja klimatskih promena i globalnog zagrevanja, za razliku od Trampa, koji je doneo najlošiju odluku koju je svet ikada video”.

Hoking je pozvao vodeće nacije da pošalju astronaute na Mesec do 2020. godine kako bi istraživanja svemira ponovo bila pokrenuta. Takođe, naveo je da bi u narednih 30 godina trebalo izgraditi lunarnu bazu do 2025. omogućiti ljudima da lete na Mesec. „Širenje u svemiru će u potpunosti promeniti budućnost čovečanstva. Nadam se da će jedinstven cilj ujediniti konkurentske nacije, kako bismo se zajedno suočili sa izazovima koji su pred nama. Nov i ambiciozan program bi zainteresovao mlade ljude za oblasti poput astrofizike i kosmologije”.

On je dodao da je Zemlja ugrožena u toliko sfera da mu je teško da ostane pozitivan. „Pretnje su jako velike i veoma brojne, a naši fizički resursi su isušeni alarmantnom brzinom”.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar