МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАПУШТАЊЕ ЗЕМЉЕ

Стивен Хокинг (Википедија)

Стивен Хокинг (Википедија)

Британски физичар Стивен Хокинг упозорио је јавност да људи морају да пронађу нови дом у свемиру у наредних 200 до 500 година, ако преживе до тада. Он је такође споменуо и америчког председника Доналда Трампа и његову одлуку да се САД повуче из споразума о клими.

„Не негирам важност сузбијања климатских промена и глобалног загревања, за разлику од Трампа, који је донео најлошију одлуку коју је свет икада видео”.

Хокинг је позвао водеће нације да пошаљу астронауте на Месец до 2020. године како би истраживања свемира поново била покренута. Такође, навео је да би у наредних 30 година требало изградити лунарну базу до 2025. омогућити људима да лете на Mесец. „Ширење у свемиру ће у потпуности променити будућност човечанства. Надам се да ће јединствен циљ ујединити конкурентске нације, како бисмо се заједно суочили са изазовима који су пред нама. Нов и амбициозан програм би заинтересовао младе људе за области попут астрофизике и космологије”.

Он је додао да је Земља угрожена у толико сфера да му је тешко да остане позитиван. „Претње су јако велике и веома бројне, а наши физички ресурси су исушени алармантном брзином”.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар