MEĐU IZMEĐU

NARODNI MUZEJ: 175 GODINA

706 pregleda

Ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844. godine osnovan je Narodni muzej pod imenom Muzeum serbski.

Među izuzetnim postignućima koja je tokom svog osmogodišnjeg boravka u Srbiji učinio Jovan Sterija Popović, bio je i apel državnim nadleštvima koji je raspisao kao Ministar prosvete, da prikupljaju i dostavljaju starine.

Prepoznavanje značaja prikupljanja i čuvanja značajnih svedočanstva materijalne kulture iz prošlih epoha zajednički je imenitelj svih 175 godina trajanja Narodnog muzeja, a kontinuirano pronalaženje novih saznanja i pristupa, brige i predstavljanja zajedničkog kulturnog nasleđa još je jedna od specifičnosti koje su obeležile dugu prošlost naše najstarije muzejske ustanove.

Povodom jubilarne 175. godišnjice od
osnivanja prvog državnog muzeja u Srbiji,
u muzejskom Atrijumu će biti otvorena
kamerna izložba „Petar Ubavkić – dela
iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.

„Bez obzira na dinamiku trajanja od 175 godina koja nosi i zlatne trenutke, i trenutke krize, i godine uspeha i prosperiteta, i onih malo težih, to trajanje i taj kontinuitet od 175 godina je nešto što nas, zaista, ispunjava ponosom. Ne samo nas koji radimo u Narodnom muzeju, već, trebalo bi sve građane Srbije, ističe Lidija Ham Milovanović, predstavnica Narodnog muzeja zadužena za odnose sa javnošću gostujući u Jutarnjem programu.

Stalna postavka

Povodom jubilarne 175. godišnjice od osnivanja prvog državnog muzeja u Srbiji, u muzejskom Atrijumu će biti otvorena kamerna izložba „Petar Ubavkić – dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu, simbolično podsećajući da je upravo izložba Ubavkićevih radova 1882. godine bila među prvima koje je za javnost organizovao Narodni muzej, otpočinjući bogatu izložbenu delatnost. Njegov opus sastojao se od približno 80 radova, od kojih je do danas sačuvano tridesetak.

Skulptura Praroditeljke

„To što Narodni muzej nije bio pristupačan dugi niz godina svakako je ostavilo traga na naš kulturni život, na naš kvalitet života i ta se šteta teško može nadoknaditi. Ali sadašnji trenutak pruža nove mogućnosti da se krene dalje i važno je reći da Narodni muzej, što se tiče kulturne baštine koju čuva, čuva više od 450 hiljada kulturnih dobara“, dodaje gošća Jutarnjeg programa.

Votivna kolica

Narodni muzej tako čine prepoznatljive monumentalne skulpture sa Lepenskog Vira, vinčanske figurine, kolica iz Dupljaje, zlatne maske iz Trebeništa, ostava srebrnih posuda iz Jabučja, Beogradska kameja, bronzani Portret Konstantina Velikog, Miroslavljevo jevanđelje, prvi novac kovan u Srbiji kralja Radoslava, srednjovekovne freske i ikone iz pravoslavnih manastira i crkava, brojna umetnička dela srpskih i jugoslovenskih autora, poput Steve Todorovića, Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Save Šumanovića ili Ivana Meštrovića, kao i izvanredna dela umetnika iz evropskih država, poput Karpača, Rubensa, Gvardija, Dega, Renoara, Matisa, Pikasa ili Mondrijana.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar