MEĐU IZMEĐU

NAŠ CENTAR KAO U „GUGLU”

479 pregleda
Šnajder elektrik (ilustracija)

„U Novom Sadu imamo razvojni centar u kojem radi 1.100 mladih inženjera i razvija softverska rešenja koja Šnajder elektrik koristi u celoj mreži od 130 zemalja u kojima posluje”, izjavio je direktor kompanije u Srbiji Dejan Marković.

Dejan Marković

Kompanija „Šnajder elektrik” svake godine ulaže oko pet odsto prometa u inovacije i razvoj, a važan deo toga je razvojni centar kompanije u Srbiji. Centar u Novom Sadu jedan je od četiri svetska centra te francuske kompanije za istraživanje, razvoj i proizvodnju softvera za optimalno upravljanje distribucijom električne energije, kazao je Marković.

„Jako smo ponosni na te mlade ljudie prosek njihovih godina je 26 ili 27 i po tome se izdvajamo i iznad smo direktne konkurencije u okviru našeg poslovanja. Kada tamo uđete vrlo je slična atmosfera onoj u najvećim svetskim IT kompanijama, poput Gugla ili Fejsbuka”, kaže on. I osim što rade na razvoju rešenja, oni učestvuju i u implementaciji na terenu, što je dodatni kvalitet, navodi Marković.

Za poslovne zgrade je već
standard da se grade kao „pametne”.

U osvrtu na prethodnu godinu, Marković je kazao da se oseća novi impuls u građevinskoj industriji i da je jako važan i dolazak novih stranih investitora. Planovi za ovu godinu su, prema njegovim rečima, usmereni na dalju izgradnju mreže lokalnih partnera, kojih u Srbiji ima oko 70, što znači oko 1.500 ljudi koji žive i rade zahvaljujući saradnji sa Šnajder elektrikom.

„Sa razvojnim centrom to je skoro 3.000 ljudi, odnosno 3.000 porodica i jako smo ponosni na taj doprinos i na našu politiku da jačamo lokalne partnere”, kazao je Marković.

Ono u čemu Srbija kaska
za svetom je izgradnja električnih
unjača za automobile.

Govoreći o trendovima u industriji u kojoj posluju, Marković kaže da je prva era interneta definitivno iza nas i da trend povezivanja svega sa svim, odnosno uređaja i objekata međusobno uveliko traje. Za poslovne zgrade je već standard da se grade kao „pametne”.

Ono u čemu Srbija kaska za svetom je izgradnja električnih punjača za automobile i očekuje se da zakonska regulativa kao osnov uskoro bude doneta. Propisi su takvi da u Srbiji još nije moguća registracija električnih automobilea već samo hibrida.

Ta infrastruktura se u regionu uveliko razvija, a Marković navodi primer Grenobla, gde je ceo grad za veoma kratko vreme kompletno opremljen takvim punjačima. „Očekujem da za godinu ili godinu i po regulativa to omogući i ovde jer to je neminovnost”, kaže Marković. „Svedoci smo da pojedine zemlje EU već zabranjuju motore koji veoma zagađuju životnu sredinu, a 2023. u EU će biti zabranjeni dizel motori”, naveo je on.

Kompanija „Šnajder elektrik” je specijalizovana za upravljanje energijom i automatizacijom, zapošljava 160.000 ljudi, a u 2015. je prihodovala više od 26 milijardi evra.

Foto: „Šnajder elektrik”

Izvor: B92

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar