MEĐU IZMEĐU

NAŠA ZEMLJA S DVA JEZGRA

223 pregleda
Twitter

Naučnici tvrde da su otkrili šta se nalazi u samom središtu naše planete.

Naučnici su se dugo pitali šta se nalazi u samom središtu Zemlje, a najnovija istraživanja ukazuju da naša planeta ima posebnu gvozdenu kuglu u svojem metalnom jezgru. Upravo objavljena studija u časopisu Nature Communicationsnavodi da se ispod najudaljenije kore, plašta i otopljenog tekućeg spoljnjeg jezgra nalazi čvrsti metalni centar, koji zapravo ima još jedan skriveni sloj, odnosno najdublje unutrašnje jezgro”.

Veliko otkrićenagovešćuje da Zemlja ima pet glavnih slojeva umesto četiri i nudi nove pojedinosti za razjašnjavanje nekih od najstarijih misterija kako je naša planetanastala. U saopštenju se kaže da su geonaučnici pre otprilike 20 godina prvi put najavili da Zemljino jezgro ima dodatni, neprimetan sloj.Autori nove studije tvrde da su korišćenjem podataka sakupljenih merenjem seizmičkih talasa potresa koji su prolazili kroz središte Zemlje, konačno otkrili to najdublje jezgro. Seizmički valovi su vibracije koje se kreću unutar ili duž površine Zemlje i kroz njene unutrnje slojeve kao rezultat potresa, vulkana ili s drugih razloga.

„U ovoj studiji prvi put izveštavamo o opažanjima seizmičkih talasa koji potiču od snažnih potresa i putuju napred-natrag s jedne strane zemaljske kugle na drugu do pet puta”, piše koautor studije dr Tan-Son Pam, seizmolog i postdoktorand na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi. On smatra da ovaj sloj nije prethodno bio detaljno posmatran zato što mu je sastav sličan onome što leži iznad. I novootkriveni centar, za koji se navodi da je verovatno metalna lopta široka 644 kilometra, i njegova spoljna ljuska su od legure gvožđa i nikla, s drugim elementima u tragovima.

„Osim toga, prelaz od najunutrašnjije (čvrste) lopte do spoljnje ljuske unutrašnjeg jezgra (takođe čvrste ljuske) se više čini postupnim nego naglim. Zato ga ne možemo posmatrati putem neposrednih refleksija seizmičkih talasa”, objasnio je Pam. Koristeći instrumente koji otkrivaju vibracione talase, istraživači su uočili da najdublje unutrašnje jezgro ima izrazitu anizotropiju, a to je svojstvo materije koje joj omogućuje da poprimi različite odlike zavisno odugla iz kojeg razmatra.Primer: mnogo je lakše raskomadati drvo za ogrev tako to ga udarite u smeru njegovih vlakana.

Istraživači su posmatrali koliko brzo seizmički talasi putuju kroz Zemljino jezgro u različitim smerovima, i otkrili su da najdublje unutrašnje jezgro menja njihovu brzinu na drugačiji način od sloja iznad,spoljnjeg središnja jezgra, ljuske.Otkrivanje novog sloja više od 1.600 kilometara ispod naših nogu je značajno, jer bi moglo bi naučnicima omogućiti bolje razumevanje Zemljinog magnetskog polja – kako se menjalo i kako će se menjati.Pam ističe da ono, takođe, daje uvid u ono što se moglo dogoditi s drugim planetama. Uzmimo Mars kao primer: još ne razumemo zašto je njegovo magnetsko polje prestalo da postoji.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar