MEĐU IZMEĐU

NAŠE ĆELIJE S PIPCIMA

292 pregleda
Ilustracija

Ti produžeci nalik pipcima nazivaju se filopodije, a novo istraživanje je pokazalo na koji način se njima služe za kretanje.

Ćelije u našem telu ne žive samotnjački život. Svaka koristi različite metode da bi istraži svoju okolinu ili ostvari kontakt s obližnjim mikrotelima. Ponekad upotrebe čudnedodatke, koji nalikuju pipcima, da bi došle do susednih ćelija.Ti produžeci nalik pipcima nazivaju se filopodije, a novo istraživanje je pokazalo na koji način se njima služe za kretanje, piše Science Alert.

„Ove strukture imaju ključnu ulogu u omogućavanju ćelijama da istražuju svoju okolinu, generirišu mehaničke sile, izvode hemijsku signalizaciju ili prenose signale putem međućelijskih tunelskih nanomostova. Dinamika filopodija izgleda prilično složena, ona se može izvijati i promeniti dužinu i oblik. Naš rad pokazuje na koji način filopodije istražuju trodimenzionalnivanćelijski prostor kombinujući rast i skupljanje s aksijalnim uvijanjem svojeg jedra bogatog aktinom.”

Spomenuta jedra sastoje se od proteina koji se nazivaju aktin i miozin. Biofizičari iz Instituta Nils Bor u Danskoj uporedili su ovo novootkriveno kretanje s kuhinjskom gumicom.Naime, ako savijemo kuhinjsku gumicu i stavimo je na sto, ona se počinje pomicati i nakon nekog vremena se sama vrati u prvobitan oblik. Slično se zbiva s jedrom filopodije. Unutar se miozinski proteini počinju motati oko aktina, povlačeći ih u formu ovojnica, što omogućuje pipcima da osete svoje okruženje, komuniciraju s drugim ćelijama ili mikroorganizmima, čak i da se kreću.

„Mogu se uvijati na način koji im omogućuje istraživanje prostora oko ćelije, čak i prodreti u neka okolna tkiva”, rekla je biofizičarka Nataša Leijnse.Ako nađemo način da inhibiramo filopodije kod ćelija raka, možda možemo zaustaviti napredak bolesti. Naučnici su posmatrali različite ćelije, od raka dojke do bubrežnih, da bi potvrdili da se ne radi o jednokratnom fenomenu. Primetili su da ove strukture postoje kod velikog broja ćelija, što bi možda moglo biti od pomoći u istraživanju lečenja raka.

„Ćelije raka poznate su po svojoj invazivnosti. Razumno je pretpostaviti da se dosta oslanjaju na filopodije pri širenju i istraživanju okoline. Ako nađemo način da inhibiramo filopodije kod raka, možda možemo zaustaviti napredak bolesti”, objašnjava biofizičar Poul Martin Bendiks.Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

(Ilustracija Niels Bohr institute/University Copenhagen)

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar