MEĐU IZMEĐU

NATO U SRPSKOJ NAUCI

488 pregleda
Zeleno gorivo (Vikipedija)

Osam srpskih naučnika predvode istraživački projekat razvoja biogoriva iz algi, čija bi prozvodnja u budućnosti mogla da postane komercijalna. Projekat koji podržava NATO program „Nauka za mir i bezbednost”, (Science for Peace and Security – SPS), sprovodi se u beogradskom Institutu za multidisciplinarna istraživanja, u kooperaciji sa britanskim Mančesterskim univerzitetom i Univerzitetom Bejlor iz SAD.

„Očekujem da će naši rezultati podstaći razvoj zelenih tehnologija u energetskom sektoru”, kaže vođa projekta Ivan Spasojević i dodaje: „Uspešan završetak ovog projekta će, verujem, omogućiti snižavanje cene goriva za jednu petinu, u narednih pet godina”, objasnio je on.

Predviđeno je da istraživanje traje tri godine. „Projekat nam obezbeđuje sve što je potrebno, opremu, materijale i školarine za većinu nadarenih mladih istraživača, koji, zahvaljujući tome, ostaju u svojoj zemlji.”

Od 2007. godine Srbija je učestvovala u nekoliko NATO SPS projekata, među kojima su oni posvećeni borbi protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa, borbi protiv terorizma i jačanju uloge žena u miru i bezbednosti.

„Imamo veliki iskustvo u saradnji s našim srpskim partnerima. NATO SPS projekti pomogli su da se izrade seizmičke karte zemalja zapadnog Balkana, unapredi zaštita vodnih resursa reke Save, a srpski i nemački naučnici zajedno rade na razvoju robota za dekontaminaciju i deminiranje”, rekao je brigadni general Čezare Marineli, šef Kancelarije NATO-a u Beogradu.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar