MEĐU IZMEĐU

NE POSTOJI 65 KARAKTERA

234 pregleda
Ilustracija

Portal Search engine journal zvao je svog stalnog sagovornika iz Google-a, Džona Milera, da odgovori na pitanja vezana za najbolje SEO strategije. Ovoga puta, pitanje se odnosilo na dužinu tagovanog naslova i njen uticaj na Google-ov izbor pretrage za prve strane na pretraživaču.

U Google-ovim rezultatima pretrage navodi se da je poželjna dužina tagovanih naslova do 65 karaktera. Naslovi koji su duži od toga bivaju sami skraćeni ili prepisani od strane Google-a. Oni koji vole da pišu duže naslove (kao što su pojedini urednici i novinari), prema ovom pravilu treba da ih skrate da bi maksimizirali šanse da se sadržaj pojavi u pretrazi.

SEJ portal inspirisan je sopstvenom i tuđom novinarskom i uredničkom praksom. Neki portali forsiraju duže naslove jer je to u skladu s pravilima dobrog novinarstva. Sa druge strane, SEO stručnjaci veruju da postoje određena pravila naslovljavanja koja (ipak) imaju uticaja na uspešnost rangiranja sadržaja na Google-u.

Džon Miler je, međutim, rekao da Google apsolutno nema organičenja vezana za broj 65. Tvrdi da dužina naslova uopšte nije bitna i da ne postoje preporuke, od strane Google-a, vezane za nju. Štaviše, dužina naslova treba da bude izbor urednika, a ne SEO stručnjaka.

Kakav naslov treba da bude?Naslov treba da na jezgrovit način opisuje ono čime se tekst bavi. Tako će oni koji su zainteresovani za temu– klinuti na tekst i pročitati ga. Međutim, ovo ne znači da treba podvaljivati naslovima, jer ako je samo naslov privlačan a sadržaj ne zadovolji očekivanja čitalaca– tekst će biti za nekoliko sekundi zatvoren. Broj ulazaka na tekst nije merilo njegovog kvaliteta, a ni njegove istinske čitanosti.

Važna napomena za SEO eksperte: Miler tvrdi da naslove ne treba koristiti za isticanje ključnih reči. I smatra, takođe, da u naslovima ne treba koristiti šablonske reči koje se ponavljaju na više stranica.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar