MEĐU IZMEĐU

NE VIDI JE LJUDSKI IMUNI

242 pregleda

Bakterije koje su naučnici prikupili na 4 kilometra ispod površine Tihog okeana toliko su strane ljudskom organizmu da su zapravo nevidljive našem imunološkom sistemu.

Taj nalaz je u potpunoj suprotnosti s jednim od glavnih načela imunologije – da je ljudski imunološki sustav evoluirao tako da može registrovati svaki pojedini mikrob.Ideja je bila da naš imunološki sistem pruža generalni otpor i da ga ne zanima predstavlja li nešto pretnju ili ne. No niko do sada nije testirao tu pretpostavku”, rekao je za Live Scienceimunolog Džonatan Kejgan iz Dečje bolnice Boston.

Da bi testirali tu već prihvaćenu hipotezu, stručnjaci su morali pronaći bakterije za koje je malo verovatno da su do sada imale kontakt s imunološkim sistemom sisara. Stoga su posegnuli duboko u Tihi okean.Nismo samo tražili na velikoj dubini, već i na području Tihog okeana koji je najzaštićeniji i najudaljeniji”, objasnio je morski ekolog Rendi Rotjan sa Univerziteta Boston.Na dubini od 4.000 metara nema sisara, a radi se o ekvatorijalnom području na kojem nema kitova. To je bilo dobro mesto za traženje bakterija koje su potpuno različite od onih koje susrećemo na kopnu.

Naučnici su podmornicom na upravljanje sakupili morske bakterije iz uzoraka vode, sunđera, morskih zvezda i sedimenata. Nakon toga su u laboratoriji razmnožili 117 pronađenih sojeva bakterija.Nakon što su proučili njihove karakteristike, uneli su 50 sojeva u imunološke ćelije miša i čoveka. Na njihovo iznenađenje, otkrili su da je 80% mikroba, uglavnom pripadnika vrste Moritella, bilo u potpunosti nevidljivo imunološkom sistemu. Naime, receptori imunoloških ćelija koštane srži sisara, koje su korišćene u istraživanju, nisu uopšte registrovale te mikrobe.

„To je stvarno iznenađujuće. Na kraju imamo sliku imunološkog sistema koji lokalno definišu mikrobe s kojima živi. Ako ga smestimo u drugi ekosistem, mnogo mikroba će mu biti nevidljivo. Primerice, moguće je da u dubinama Tihog okeana ima beskičmenjaka čiji imunološki sistem ne prepoznaje E. coli”, kazao je Kejgan. Ove bakterije iz dubokog okeana, na svu sreću, ne predstavljaju opasnost za ljudski organizam.

„Prvo, one nisu evoluirale zato da izbegnu odgovor imunološkog sistema sisara, ako bi postojala neka patogenost, to bi bilo slučajno. Drugi razlog zbog kojeg je vrlo malo verovatno da se radi o opasnim bakterijama po nas jesu temperature, pritisak i kemijsko okruženje u našem telu, koje je vrlo različito od onoga što vidite na dnu ockana. Te bakterije ne bi preživele dugo van njihovog normalnog staništa”, rekao je Rotjan.Istraživanjepod naslovom Deep-sea microbes as tools to refine the rules of innate immune pattern recognitionobjavljeno je u časopisu Science Immunology.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar