MEĐU IZMEĐU

NEANDERTALCI NEPLODNI

364 pregleda

S druge strane, vrlo blag pad plodnosti, ali isključivo mladih neandertalki, mlađih od 20 godina, uzrokovao bi nestanak cele populacije u tako dugom razdoblju”, rekla je Silvana Kondemi, francuski antropolog.

Otkriveno zašto su neandertalci izumrli: razlog je zaista neverovatan. Nestajali su polako, hiljadama godina, a evo šta bi mogao da bude razlog. Blag pad fertiliteta mladih neandertalki mogao bi da objasni sporo izumiranje te drevne ljudske vrste, objavili su naučnici u časopisu PLOS ONE, a prenosi „Jutarnji list”.

Neandertalci su naseljavali Evropu od 400.000 do 40.000 godina pre naše ere. Njihov nestanak poklapa se s dolaskom Homo sapiens, odnosno savremenih ljudi. Ali razlog njihovog izumiranja i dalje je zagonetka. Da li su ih pobili ljudi ili možda epidemije? Ili su progresivno slabili u poređenju s jačim Homo sapiensima koji su monopolizovali resurse?

S tim je, najverovatnije, u vezi dolazak
Homo sapeinsa, jer je njihovom pojavom
stvoren veći pritisak na resurse.

Francuski naučnici razvili su matematički model koji je simulirao scenarije nestanka neandertalaca. Uzimajući u obzir razne parametre, autori su zaključili da su neke pretpostavke malo verovatne. Epidemije ili ratovi uzrokovali bi mnogo brže nestajanje, a neandertalci su izumirali hiljadama godina.

„S druge strane, vrlo blag pad plodnosti, ali isključivo mladih neandertalki, mlađih od 20 godina, uzrokovao bi nestanak cele populacije u tako dugom razdoblju”, rekla je Silvana Kondemi, francuski antropolog. „Ustanovili smo blagi pad, ali dovoljan da na duge staze uzrokuje izumiranje”, naglasila je. S tim je, najverovatnije, u vezi dolazak Homo sapeinsa, jer je njihovom pojavom stvoren veći pritisak na resurse. „Manje hrane, manje kalorija šteti trudnoći”, kazala je Kondemi. Ali to je samo hipoteza. Autori studije sami kažu da su uspeli da dokažu kako su neandertalci nestali, ali ne u potpunosti i zašto. To će biti predmet drugih istraživanja.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar