МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕАНДЕРТАЛЦИ НЕПЛОДНИ

Илустрација (Getty Images)

С друге стране, врло благ пад плодности, али искључиво младих неандерталки, млађих од 20 година, узроковао би нестанак целе популације у тако дугом раздобљу”, рекла је Силвана Kондеми, француски антрополог.

Откривено зашто су неандерталци изумрли: разлог је заиста невероватан. Нестајали су полако, хиљадама година, а ево шта би могао да буде разлог. Благ пад фертилитета младих неандерталки могао би да објасни споро изумирање те древне људске врсте, објавили су научници у часопису PLOS ONE, а преноси „Јутарњи лист”.

Неандерталци су насељавали Европу од 400.000 до 40.000 година пре наше ере. Њихов нестанак поклапа се с доласком Homo sapiens, односно савремених људи. Али разлог њиховог изумирања и даље је загонетка. Да ли су их побили људи или можда епидемије? Или су прогресивно слабили у поређењу с јачим Homo sapiensima који су монополизовали ресурсе?

С тим је, највероватније, у вези долазак
Homo sapeinsa, јер је њиховом појавом
створен већи притисак на ресурсе.

Француски научници развили су математички модел који је симулирао сценарије нестанка неандерталаца. Узимајући у обзир разне параметре, аутори су закључили да су неке претпоставке мало вероватне. Епидемије или ратови узроковали би много брже нестајање, а неандерталци су изумирали хиљадама година.

„С друге стране, врло благ пад плодности, али искључиво младих неандерталки, млађих од 20 година, узроковао би нестанак целе популације у тако дугом раздобљу”, рекла је Силвана Kондеми, француски антрополог. „Установили смо благи пад, али довољан да на дуге стазе узрокује изумирање”, нагласила је. С тим је, највероватније, у вези долазак Homo sapeinsa, јер је њиховом појавом створен већи притисак на ресурсе. „Мање хране, мање калорија штети трудноћи”, казала је Kондеми. Али то је само хипотеза. Аутори студије сами кажу да су успели да докажу како су неандерталци нестали, али не у потпуности и зашто. То ће бити предмет других истраживања.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар