MEĐU IZMEĐU

NEĆE POGODITI ZEMLJU

153 pregleda
Asteroid

Verovatnoća da asteroid Bennu pogodi Zemlju do 2300. godine malo je veća nego što smo pre mislili.

Još nije potrebno da gradite sklonište ili da krenete istraživati kako da preživite udar. Prema novim proračunima na temelju podataka koje je prikupila NASA-ina letelica OSIRIS-REx, koja se približila asterpidu i sa njega prikupila uzorke, verovatnoća sudara sa Zemljom u tom periodu je samo 0,057 posto.Datum koji bi trebalo najviše da nas zabrinjavanja stiže tek za više od 150 godina. Naime, 24. septembra 2182. postojaće veće šanse da uisti asteroid udari naši planetu.

„Podaci saOSIRIS-REx-a pružili su nam mnogo preciznije informacije i sada možemo izračunati buduću putanju Bennu-a do veoma visokog stepena puzdanosti do 2135. godine. Nikada ranije nismo odredili putanju asteroida sa ovolikom preciznošću”, rekao je inženjer Davide Farnokia iz NASA.Bennuse uz 1950 DA svrstava u najopasnije poznate asteroide u Sunčevom sistemu. Zbog svoje putanje i orbite oko Sunca, koja traje 1,2 godine, u narednih nekoliko stoleća u više navrata približiće se Zemlji do te mere da postoji mala mogućnost sudara, piše Science Alert.

OSIRIS-Rex jedna je od retkih svemirskih letelica koja je ikada posetila neki asteroid. Dve i po godine kružila je oko Bennu-a, prikupljajući značajne podatke. Zahvaljujući ovoj misiji, sada mnogo više zna o njegovoj veličini, obliku i sastavu. Radi se o poroznom konglomeratu stenja koje su se sakupile zbog uticaja gravitacije. Njegov prečnik u proseku iznosi oko 490 metara.Letelica je tokom svoje misije napravila detaljna merenja putanje asteroida, što je omogućilo astronomima da analiziraju faktor, poznat kao Jarkovski efekat, koji može uticati na njegovu orbitu.Naime, kada sunčeva toplota zagreva stranu asteroida okrenutu ka Suncu, ona se prilikom putovanja asteroida oslobađa kao toplotno zračenje stvarajući vrlo, vrlo malu količinu potiska.

„Efekat Jarkovski deluje na asteroide svih veličina, a zbog letelice OSIRIS-Rex mogli smo ga detaljno izmeriti u slučaju Bennu-a”, rekao je astronom Stiv Čisli iz NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory.Učinak toga ekvivalentan je težini tri bobice grožđa koje neprestano deluju na asteroid. Da, radi se o malenom učinku, ali dovoljno važnom da se mora uzeti u obzir prilikom određivanja verovatoće sudara sa Zemljom u sledećim decenijama ili vekovima. Osim efekta Jarkovski, stručnjaci su prilikom izračunavanja verovatnoće sudara uzeli u obzir i gravitacioni uticaj Sunca, drugih planeta i njihovih meseca, drugih asteroida, solarnog vetra, svemirske prašine i slično.Shvatili su da je ukupna šansa udara malo veća nego što su mislili pre nego što su imali podatke saOSIRIS-Rex-a. Ipak, vrlo jemala, manja od 0,1%.

Istraživanje pod imenomEphemeris and hazard assessment for near-Earth asteroid (101955) Bennu based on OSIRIS-REx data objavljeno je u časopisu Icarus.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar