ТРЕЋИ СМЕР

НЕД ЛУД СЕ ВРАТИО КУЋИ

5G/CC0

Зашто се овај, по некима измишљени лик, поново обрео међу својима? Да сународницима који су предводили прву индустријску револуцију отвори духовне очи за четврту револуцију.


Станко Стојиљковић

Нед Луд се вратио у Енглеску после два века и још коју годиницу. Добро, добро, није стигао у пропадљивом телу, јер је придев узео свој данак као и свима до сада који су се „преселили на онај свет. У каквом се онда обличју појавио?

У рушилачком, у којем је 11. марта 1811. године почео да уништава ткачке машине. Међутим, сада је свој неумрли бунтовнички дух усмерио на пето поколење телекомуникационе мреже (5G) која је, чудним сплетом околности, на Острво допремљена из далеке Кине. А да је из неке друге земље?

Одговор не знам, само сам једном био на сеанси призивања умрлих душа и није ми се посрећило. Тај кога сам прижељкивао да поново видим није се указао. Ех да сам се сетио Неда Луда или „Краља Неда кога су поменули у мојем гимназијском уџбенику из историје. Али с другим разлогом.


Лудисти (Википедија)

Зашто се овај, по некима измишљени лик, поново обрео међу својима? Да сународницима који су предводили прву индустријску револуцију отвори духовне очи за четврту револуцију. Управо се „црвени ђаво са Истока нечујно пришуњао да им прислушкује разговаре. Уосталом, „Велики Брат са оне стране Атлантика каже да на Запад једино долазе нечастиви са супротне стране глобуса. Домаћи су одавно, милом или силом, преобраћени у анђеле.

Не лези враже (само да не помисли да га помињем), лудисти су се појавили и у Холандији. С нестрпљењем чекамо да видимо која им је следећа станица. Зато је, брже-боље, извесни свештник у Нигерији са ускршње проповедаонице поручио да се с новом технологијом поједини послови брже обављају. И тамо су похрлили у телекомуникациону будућност. Како ли ће то проумачити дојучерашњи колонијални господари?

Надам се да лудисти или лудити у Србију неће, још није завршена поменута мрежа и немају шта да ломе. Али ко зна, и овде их има притајених, можда су се већ повезали са „Краљем Лудом. И само чекају да узму чекић у руке, истом алатком се разбијало и пре 200 година.

(Ако знате која је следећа земља, пишите Трећем смеру, где нико не отвара пошту. Мени се јавља да је то Америка, тамо су га дуго преклињали да најзад дојаше. Чак и са званичних говорница).

О аутору

Stanko

Оставите коментар