КОСМИЧКО ТКАЊЕ

НЕДОСТАЈУЋА ЦРНА РУПА

NASA

NASA

Астрофизичари су у суседној галаксији, Андромеди, пронашли космичку карику која недостаје”.

Дуго се оспоравало постојање црних рупа средње масе, но најновија студија је, можда, успела доказати да оне постоје, открићем које долази из суседне галаксије Андромеде. Астрофизичари су досад покушавали да пронађу црну рупу средње масе (Intermediate black hole, IMBH), дуго очекивану између супермасивних много милиона пута тежих од Сунца и оних који имају звездану масу и настају након урушавања масивне звезде. Само постојање IMBH-ова доведено је у питање и жестоко расправљано у научној заједници.

Црна рупа средње масе је свемирски објекат чија је маса знатно већа од црне рупе звездане масе, односно више од десет пута већа од масе Сунца, али кудикамо мања од масе супермасивне црне рупе чија маса износи више стотина стотина милиона више од масе Сунца.

Тим научника открио је аномалијску црну рупу, за коју се говорило да је објект средње масе што га астрофизичари широм света већ дуго траже, а њихова студија поводом овог открића објављена је у научном часопису The Astrophysical Journal. Црна рупа средње масе је свемирски објекат чија је маса знатно већа од црне рупе звездане масе, односно више од десет пута већа од масе Сунца, али кудикамо мања од масе супермасивне црне рупе чија маса износи више стотина стотина милиона више од масе Сунца. Новооткривена врста црне рупе скривала се у огромном звезданом јату, B023-G078, смештеном у галаксији Андромеда, која је најближа Млечном путу.

Најзанимљивија ствар у вези са новоотккривеном црном рупом јесте њена локација, јер се налази се у масивном звезданом јату око Андромеде за коју се мисли да је заправо језгро бивше патуљасте галаксије чије је рубове однела Андромедина гравитација”, рекао је за Гизмодо” Анил Сет, астрофизичар са Универзитета Јута и коаутор студије.На темељу претходног рада на језгрима с већом масом, симулацијама и овом раду, чини се да ова огољена језгра галаксија заправо могу бити најчешће окружење за црних рупа средње величине, односно може их бити више у језгрима огољених галаксија него у данашњим језгрима галаксија.”

Верује се да мале црне рупе брзо еволуирају у супермасивне, због чега је црне рупе средње масе много теже пронаћи. Осим тога, овакви типови небеских објеката готово су невидљиви за посматраче са Земље, који могу открити црне рупе само у близини живе звезде која их осветљава.

Истраживачи кажу да је поменуто откриће кључно за разумевање како се црне рупе формирају и расту током времена и како црне рупе мале масе постају супермасивна чудовишта у средиштима галаксија. Упркос чињеници да су научници сигурни да супермасивне црне рупе вребају у језгрима већине, ако не и свих галаксија, још не разумеју како су оне постале толико велике. Верује се да мале црне рупе брзо еволуирају у супермасивне, због чега је црне рупе средње масе много теже пронаћи. Осим тога, овакви типови небеских објеката готово су невидљиви за посматраче са Земље, који могу открити црне рупе само у близини живе звезде која их осветљава.

У међувремену само у близини наше галаксије, према неким проценама, могло би постојати око 46.000 црних рупа средње масе. Kористећи нове податке проматрања из опсерваторија Gemini и слика добијених из свемирског телескопа Hubble научници су израчунали како је маса распоређена унутар објекта B023-G078 моделирањем свјетлосног профила глобуларног скупа. За B023-G078 тај се светлосни профил разликовао од стандардног. Даљи прорачуни показали су да се у средишту јата налази црна рупа средње масе која има масу већу чак 100.000 пута од масе Сунца.

„Брзине звезда које добијамо дају нам непосредан доказ да постоји нека врста тамне масе тачно у средишту. Врло је тешко кугластим гомилањима формирати велике црне рупе. Ако је у огољеном језгру, тада већ мора постојати црна рупа, као остатак мање галаксије која је пала у већу”, каже руководилац студије Ренука Печети, астрофизичар са Универзитета Џон Мурс у Ливерпулу, у изјави коју је на својим страницама објавио Универзитет Јута. Он додаје да што се сматра црном рупом средње масе, може бити тек само гомила црних рупа звездане масе, окупљених довољно близу да се перципирају као један већи објекат. Погледајте видео-снимак: https://www.youtube.com/watch?v=WvnNa1j_bxA&feature=emb_imp_woyt

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар