АРГУСОВ ПОГЛЕД

НЕМА ЛЕКА ПРОТИВ КОРОНЕ

Спутњик/Сергеј Венјавски

Вероватно ће следити уобичајни пут инфекције – што је тај пут дужи, слабији су симптоми. А нови облици ће се ретко појављивати и неће ефикасно превазилазити имунолошку баријеру која се појављује после прве инфекције. Али, према мојој оцени, ова епидемија могла би да траје око пола године. Постепено, вирус ће постати део свакодневнице, многи ће га прележати и живот ће почети да се враћа у нормалу.


Проф. др Алексеј Потехин

Мислим да је дошло време да ја као биолог, који дуго предаје о вирусима на универзитету, кажем неколико речи о вирусу корона. Покушаћу то да учиним у неколико теза, иако су на ову тему већ многи скоро све рекли.

1. Ово је само вирус корона. Један од чланова породице, који је и раније био заступљен у општем спектру акутних респираторних вирусних инфекција. Ово није куга. Нису богиње. Ово чак није ни вирус корона који је изазвао SARS 2002. године и био много тежи. Овај вирус убија људе, као и сви други, али умерено. У свету свакодневно од туберколозе, маларије итд. умире исто толико људи колико је до сад умрло од КОВИД. Али те бројке не пратимо помно као бројке умрлих од вируса корона.

Али све то ће бити веома далеко од епидемија које је човечанство преживљавало кроз своју историју, осим у последњих 50 година. Стога не треба паничити!

2. Вирус је, нажалост, веома заразан. Заразнији је од грипа, мање заразан од заушака и рубеола, а да не говоримо о малим богињама. На нас утичу растуће бројке заражених у реалном времену. И ми у главама додајемо реч „већ, а требало би да говоримо „укупно. Осамдесет хиљада случајева на Кину са милијарду становника за скоро три месеца епидемије – ово је УКУПНО, а не „читавих. Ми у Русији смо на самом почетку епидемије. За неколико недеља ситуација ће се очигледно погоршати, као што се дешавало и дешава и у другим земљама. Али све то ће бити веома далеко од епидемија које је човечанство преживљавало кроз своју историју, осим у последњих 50 година. Стога не треба паничити!

3. Вирус је избио у једној земљи и тачке раста (епидемије) појавиле су се широм света. То је било неизбежно. Успут, не треба се плашити речи „пандемија – то само значи да су случајеви болести откривени широм света, а не да се човечанство суочава са изумирањем. Али ако свака земља понови пут Кине наредних месеци, случајева ће бити веома много. У сваком случају, биће погођен мали проценат становништва сваке земље, али ће укупан број бити знатан. Карантин има за циљ да у кратком времену не достигнемо кинеске бројке. Безбедносне мере које је увела Кина и које сада предузимају многе европске земље су невиђене досад. Њихов главни циљ је да се смањи оптерећење на болнице за време масовних епидемија, као и да се смањи број заражених.


Илустрација (CC0 Pixabay)

4. Стопе смртности од корона вируса су стварне. Нико у доба друштвених мрежа тај број не може да смањи или повећа – одмах би се јавили људи чији су најмилији страдали од овог вируса и пребројали би се. При томе су показатељи укупног броја заражених потцењени, јер је много људи имало асимптомске реакције на вирус и у тренутку када он још није могао да се идентификује. И сада се многи случајеви не откривају, али се прате. Међутим, то је и добро, јер што је више оних који нису урачунати у статистику заражених, то је мањи проценат смртних случајева.

Не верујте гласинама о поновљеним инфекцијама. На вирус корона мора се развити имунитет.

5. Овај вирус нема никакве везе са људским развојем и није „побегао из неке лабораторије. Док људи паниче, лабораторије широм света откривају појединости о овом вирусу. Конкретно, чињеница је да је све почело једном инфекцијом у Кини – односно, неко тамо је појео неку заражену. Или су једноставно појели нешто на пијаци на којој се у страшно лошим хигијенским условима спрема чудна храна. То је идеална средина за вирусе. Онда је вирус из те заражене животиње прешао на новог домаћина и почео да се понаша агресивно. Ако прескочи преко интерспецијске баријере једном, вирус ће такође прескочити у другог, истовремено се прилагођавајући новом домаћину. Негде у том ланцу домаћина наћи ће се и човек. Ово није први вирус чије порекло води са кинеског тржишта.

6. Вирус корона неће нестати из наших живота. Карантин га неће уништити. Нема лекова против њега, као ни против већине вируса.

Вакцина ће се појавити (мислим на лето), али неће бити масовне вакцинације барем до краја године, јер се време испитивања не сме и не може смањити. Управо због тога је већина популације осуђена да овај вирус прележи. Али ово је важно, јер је колективни имунитет најбољи лек за заразне болести (што се већина људи разболи и стекне имунитет, мање ће нових случајева заразе бити). Не верујте гласинама о поновљеним инфекцијама. На вирус корона мора се развити имунитет.

Мало људи ће завршити у болници. Од тог броја, мали део ће умрети. Ништа више него од грипа, код кога је једна од најнепријатнијих и најопаснијих компликација упала плућа.

 7. Вирус корона уопште не личи на вирус грипа. И зато он неће деценијама држати човечанство у карантину. Вируси корона немају својства и механизме који обезбеђују велику варијабилност својствену вирусима грипа. Вероватно ће следити уобичајни пут инфекције – што је тај пут дужи, слабији су симптоми. А нови облици ће се ретко појављивати и неће ефикасно превазилазити имунолошку баријеру која се појављује после прве инфекције. Али, према мојој оцени, ова епидемија могла би да траје око пола године. Постепено, вирус ће постати део свакодневнице, многи ће га прележати и живот ће почети да се враћа у нормалу.

8. Срећом, деца се теже разбољевају од вируса корона, иако могу бити његови преносници. Здраве одрасле особе вероватно ће прележати инфекцију на ногама, неко ће се мало више разболети, као кад добије грип. Мало људи ће завршити у болници. Од тог броја, мали део ће умрети. Ништа више него од грипа, код кога је једна од најнепријатнијих и најопаснијих компликација упала плућа. И као што су вероватно већ сви схватили, група изузетно ризичних људи су они изнад 75 година, посебно са неким пратећим болестима.

Ако бирамо између одласка у кафић и смрти још једне непознате старије особе у ланцу преношења вируса, коме се још иде у кафић? Ако се досада мери животима старих људи, мислим да смо сви спремни да изаберемо досаду код куће. Свет се неће срушити ако останете код куће.

9. Са гледишта биологије, ако посматрамо људе као једну од животињских врста, вирус корона не треба уопште да се посматра као нешто превише опасно. Он убија људе са ослабљеним имунитетом (попут било које заразне болести) и умерено смањује популацију у старијој старосној групи. Али ево друге стране прогреса – не желимо овом вирусу да дамо ниједну старију особу, међу којима ће бити нечији родитељи, бабе и деде.

10. Стога су карантинске мере оправдане. Ако бирамо између одласка у кафић и смрти још једне непознате старије особе у ланцу преношења вируса, коме се још иде у кафић? Ако се досада мери животима старих људи, мислим да смо сви спремни да изаберемо досаду код куће. Свет се неће срушити ако останете код куће. При томе не треба мешати самоизолацију са разумним смањењем друштвених активности. Овај вирус није парализовао живот. Нема потребе да купујете годишње залихе хране у продавницама, оне очигледно неће бити затворене и тада ћете бити приморани да бацате храну. Како је написано у једном мему на интернету, ако вам је за 14 дана карантина потребно 144 ролни тоалет папира, онда је требало да посетите лекара још пре појаве вируса корона!


(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар