МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕМА СНА ПОСЛЕ ПОНОЋИ

Shutterstock

Shutterstock

 

Пробудили сте се у току ноћи и мучите се да поново заспите: Научници тврде да сада знају због чега се то дешава.

 

Најновија студија потврђује како људски мозак није прилагођен да буде будан након поноћи. Међутим има једна зачкољица. О чему се ради? Многи докази сугеришу да људски ум функционише другачије током ноц́и, а истраживачи сматрају да наш циркадијални ритам у великој мери утиче на промене које се одвијају у нашем мозгу. Најновија студија сада открива и зашто су током дана наши молекуларни нивои и мождана активност подешени да будемо будни, док током ноћи наше тело захтева да спавамо. Зашто је то тако?

Разлог лежи у чињеници да су људи некада били много ефикаснији у лову и сакупљању на дневном светлу, док је ноц́ била време за одмор. Међутм, људи су ноћу били и лакши плен. Kако би се изборили са овим ризиком, еволуција је временом појачала и пажњу коју људи имају ноћу. Тако смо почели да се будимо на шумове и звукове… Kада се овом укорењеном понашању додају проблеми савременог доба попут стреса и несанице, читаво стање постаје још већи проблем који понекад може да доведе и до фаталних исхода.

Аутори нове студије навели су пример студента који је након неколико бесаних ноћи почео да се осећа безнадено и усамљено. Такође наводе да су ризична понашања, па и самоубиства, чешћа у току ноћи тачније између поноц́и и 6 сати ујутру. Научници су закључили да је невероватно колико и даље мало знамо о начину на који функционише људски мозак, било да спава или је будан. Али кажу да је за сада једно сигурно, када нема довољно сна током ноћи информације прочињу да обрађује другачију, а за то је одговорна еволуција. Студија је објављена у Frontiers in Network Psychology.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар