TAKNUTO ĆAKNUTO

NEMA VIŠE GULJENJA

Japanska banana (Vikipedija)

Japanska banana (Vikipedija)

E, pa nema više da se guli. Niste, valjda, pomislili na vlastitu kožu? To n i Međunarodni monetarni fond ne sme da vam obeća. Dobro, kakvom je to guljenju odzvonilo?

Japanci su počeli uzgajaju banane s jestivom korom. I ne samo to: obična naraste za oko dve godine, a neguljena je za jelo već za četiri meseca i znatno je slađa. Bazvana je neverovatna banana (mongee banana), a delo je neobičnog postupka zamrzavanja i odmrzavanja.

U južnom Japanu stabla banana gaje na, čak, 60 Celzijusovih stepeni ispod nule, a potome ih presade u uslove gde je ona oko 27 iznad nule. Posledica toga je brži rast. Takve banane imaju ne sasvim zrelu koru, tanju i mekšu. I što je najvažnije: dovoljno slatku da se može jesti.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar