MEĐU IZMEĐU

NEMAČKI EKOLOŠKI ARMAGDEDON

341 pregleda
Manje bubamara (Vikipedija)

Broj letećih insekata u ovoj zemlji u poslednjih 25 godina opao je za 75 odsto, navodi se u studiji koja upozorava da se bliži „ekološki Armagedon”. Zabeleženi pad broja letećih insekata u Nemačkoj veći je od globalnog, koji iznosi 58 odsto.

Njegov uticaj na čovečanstvo mogao bi da bude ogroman, s obzirom na to da insekti, kao oprašivači biljaka i hrana za veće životinje, imaju nezaobilaznu ulogu u održanju života na Zemlji, prenosi „Independent”. Iako je bilo poznato da je populacija određenih vrsta insekata, poput pčela i leptira, u opadanju, naučnici su bili šokirani padom broja jedinki u nacionalnim parkovima u Nemačkoj.

Uzroci ove pojave najverovatnije su uništavanje divljih područja usled razvoja poljoprivrede, korišćenje pesticida, kao i klimatske promene. Profesor Dejv Gulson, koautor studije, naveo je da insekti čine dve trećine ukupnog života na Zemlji.

„Ogromna kopnena područja pretvorili smo u negostoljubivu sredinu za najveći deo živog sveta i trenutno se nalazimo na putu ka ekološkom Armagedonu. Ako insekti nestanu, sve će propasti”, rekao je Gulson.  Studija je objavljena u časopisu PlosOne.

(Izvor Tanjug)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar