МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕМАЧКИ ЕКОЛОШКИ АРМАГДЕДОН

Мање бубамара (Википедија)

Мање бубамара (Википедија)

Број летећих инсеката у овој земљи у последњих 25 година опао је за 75 одсто, наводи се у студији која упозорава да се ближи „еколошки Армагедон”. Забележени пад броја летећих инсеката у Немачкој већи је од глобалног, који износи 58 одсто.

Његов утицај на човечанство могао би да буде огроман, с обзиром на то да инсекти, као опрашивачи биљака и храна за веће животиње, имају незаобилазну улогу у одржању живота на Земљи, преноси „Индепендент”. Иако је било познато да је популација одређених врста инсеката, попут пчела и лептира, у опадању, научници су били шокирани падом броја јединки у националним парковима у Немачкој.

Узроци ове појаве највероватније су уништавање дивљих подручја услед развоја пољопривреде, коришћење пестицида, као и климатске промене. Професор Дејв Гулсон, коаутор студије, навео је да инсекти чине две трећине укупног живота на Земљи.

„Огромна копнена подручја претворили смо у негостољубиву средину за највећи део живог света и тренутно се налазимо на путу ка еколошком Армагедону. Ако инсекти нестану, све ће пропасти”, рекао је Гулсон.  Студија је објављена у часопису PlosOne.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар