TAKNUTO ĆAKNUTO

(NE)MEŠAJUĆI OKEANI

908 pregleda
Dodir dve vode (Vikipedija)

Na mestu gde se susreću Tihi i Atlantski okean, kod Rta Horn, načinjen je impresivan video-snimak sa jednog turističkog broda na kojem je granica između dva okeana jasno vidljiva, kao na geografskoj karti, ostavljajući utisak da njihove vode ne mogu da se izmešaju.

Atraktivan snimak napravljen je negde kod najjužnijeg vrha Južne Amerike. Međutim, granica između dva okeana je samo neko vreme jasno vidljiva, jer se vode okeana ipak mešaju, samo što taj proces traje malo duže nego što bismo očekivali, objašnjavaju stručnjaci.

Naime, da bi se njihove vode izmešale jedva par santimetara, potrebno je nekoliko dana, jer i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi mešanja kao i za druge tečnosti: difuzija dve tečnosti i fizička agitacija.

Difuzija, odnosno širenje ili razlivanje kod tečnosti je izuzetno sporo, tako da kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, to jest fizičkih uticaja na mešanje – talasa, struja, vetrova…

Takođe, gustina okeana može uticati na stvaranje ove vidljive granice, usled razlike u salinitetima vode, a zatim su tu i prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje unose i izvesnu količinu gline u okean i menjaju mu gustinu i boju. Međutim, i vode okeana se, na kraju, ipak izmešaju, zaključuju stručnjaci.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar