ARGUSOV POGLED

NENULTI PACIJENT SIDE

2.470 pregleda
Gaetan Diga (Vikipedija)

Ugledni načni časopis „Priroda” (Nature) nedavno je ispravio nepravdu nanetu mladom stjuardu „Er Kanade”, Gaetanu Diga. A šta znače izrazi „riming”, „popers” i „fisting”?

Prof. dr Zoran Radovanović

Prof. dr Zoran Radovanović

Svest o postojanju side začeta je pre 36 godina, kada je stručna javnost obaveštena o pojavi zapaljenja pluća izazvanog gljivicom pneumocista kod pet mladih i prethodno bar prividno zdravih muškaraca. Neuobičajenost se sastojala u okolnosti da pneumocista pogađa nedonoščad i osobe s teškim oštećenjem imunog sistema. Dodatno iznenađenje predstavljalo je saznanje da su sva petorica pacijenata bili homoseksualci.

Tako je šira javnost prvi put saznala i za dešavanja u posebnim kupatilima za homoseksualce, sastavljenim od niza ušuškanih sobica, opremljenih vrlo diskretnim svetlom. Otvorena vrata označavala su da posetioca u krevetu spremno čeka nepoznati partner, tako da su formalnosti upoznavanja i osvajanja bile izlišne.

Tek kasnije se saznalo da je Gaetan
Diga bio dragocen izvor informacija
američkim epidemiolozima.

Tada su postali poznati izrazi kao što su „riming” (anilingus ili oralno-analni odnos), „popers” (nitratni preparati za udisanje radi stimulacije), „fisting” (tj. zavlačenje, pa zatim stezanje šake u završnom crevu partnera radi izazivanja orgazma) itd. Prosečni posetilac kupatila ostvarivao je tri seksualna kontakta tokom seanse i izlazio sa 33 odstotnom šansom da je, uz provod, zaradio sifilis ili gonoreju.

Navedeni podaci fascinirali su publicistu Rendija Šiltsa, posebno kada je uz ime stjuarda „Er Kanade”, Gaetana Diga, naišao na oznaku „pacijent O”. Kalifornijske zdravstvene vlasti tako su označavale obolele došljake (Outside of California), ali je Šilts razumeo da početno slovo O označava nulu, tj. da je otkrio nultog ili indeksnog slučaja epidemije, odgovornog za njeno unošenje u SAD. Napisao je 1987. obimnu knjigu (653 stranice) „A orkestar je nastavio da svira: Politika, narod i epidemija side”, po kojoj je šest godina kasnije snimljen film.

Gaetan Diga je prikazan kao izrazito lep, žovijalan, lako ženstven mladić, željan provoda, dakle kako su ga doživljavali i prijatelji. Jeste bio promiskuitetan, te je zaista moguće da je u svom lagodnom i kratkom životu ostvario oko 2.500 istopolnih kontakata. Međutim, Šilts ga je oslikao dorijangrejovskim bojama.

U toj romansiranoj biografiji Gaetan Diga je moralna nakaza kojoj je životni cilj da zarazi što više svojih partnera. Pri izlasku iz kupatilskih „ljubavnih gnezda” on je, navodno, govorio svojim jednokratnim ljubavnicima: „Ja imam pedersku bolest, a sada je imaš i ti”. Pritom je, piše Rendi Šilts, palio svetlo, pružajući kao dokaz svoje lice, već izmenjeno rakom kože.

Potpisnik ovog teksta skrušeno priznaje da je, uz desetine hiljada drugih čitalaca ovog svojevremenog bestselera u kategoriji faktografije, prihvatio Šiltsovu verziju događaja. Opravdanje mu je odsustvo publikovanih verodostojnih izveštaja. Tek kasnije se saznalo da je Gaetan Diga bio dragocen izvor informacija američkim epidemiolozima. Kada mu se zdravstveno stanje pogoršalo 1982, obrijao je glavu i svom bivšem ljubavniku žalio se kako se oseća „kao go”. Okrenuo se Bogu i tako našao svoj mir.

Već u to vreme postajalo je sve jasnije da je sida dugo prisutna u SAD, a malo potom kao „nulti pacijent”, ali s mnogo manje izvesnosti da se zna istina, označen je neki Robert R., 15-godišnji profesionalni seksualni radnik, čiji je uzorak krvi čuvan u zamrzivaču od 1969, kada je umro.

Šilts je veselog Gaetana prikazao kao što je Šerlok Holms doživljavao profesora Morijatrija, mirnog matematičara za koga je smatrao da je najveći svetski zločinac. Time je načinjen greh ne samo prema Gaetanu, već i prema celoj homoseksualnoj zajednici, u odnosu na koju se naglo pojačao već postojeći otpor.

Konačnu potvrdu tačnosti arhivirane epidemiološke dokumentacije o Gaetanu pružili su rezultati nedavno obavljenih genetskih istraživanja. Struktura naslednih materija sačuvanih virusa koji su okončali Gaetanov život ne pokazuje da je više od drugih bio odgovoran za eksplozivno prenošenje side u SAD. Oprosti, Gaetane, što te ocrnismo.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar