MEĐU IZMEĐU

NEOBIČNO NEBESKO TELO

715 pregleda

Naučnici su u međuzvezdanom prostoru naše galaksije pronašli novo i pomalo bizarno nebesko telo koje ih je toliko zbunilo da su mu dali nadimak Slučajnost (Acccident). Slučajnost podseća na smeđeg patuljka, svemirsko telo koje se nalazi između najvećih planeta i najsitnijih zvezda, ali nije dovoljno veliko da izazove fuzione reakcije zbog kojih zvezde imaju takav sjaj.

No, smeđi patuljci su obično mladi objekti, a stručnjaci iz Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Caltech)otkrili su da je Slučajnost stara između 10 i 13 milijardi godina. To znači da su verovatno otkrili potpuno novu kategoriju nebeskog tela koje je do sada bilo nepoznato nauci.Slučajnost je dobila svoj nadimak, jer su naučnici ovo tijelo našli pukim slučajem. Službeni naziv mu je WISEA J153429.75-104303.3WISEA. Ono se podudara s prigušenim spektrom tipičnog smeđeg patuljka, ali ipak gori jače na drugim talasnim dužinama, piše Futurism. Slučajnost je, zapravo, zbunila naučnike jer je bila slaba na nekim ključnim talasnim dužinama, što ukazuje da je veoma hladna (i stara), ali žarka u drugima, a to nagovešćuje višu temperaturu.Ovaj objekt odudara od svih naših očekivanja”, rekao je astrofizičar Dejvi Kirkpatrik iz Kalteka.

Ovi naizgled kontradiktorni podaci – koji ukazuju na to da je Slučajnost i neobično topla i hladna – u konačnom daju prikaz nebeskog tela koje je dvostruko starije od tipičnog smeđeg patuljka i koje je stoga nastalo kada je galaksija imala drugačiji hemijski sastav.Kada su naučnici utvrdili da je udaljena od Zemlje oko 50 svetlosnih godina, shvatili su da se kreće jako brzo, oko 800.000 kilometara na sat. To znači da se Slučajnost kreće mnogo brže od ostalih smeđih patuljaka za koje se zna da su na ovoj udaljenosti od Zemlje i da verovatno već duže vrijeme obilazi galaksiju, pri čemu se susretala s drugim masivnim telima koja su je ubrzavala svojom gravitacijom, navodi NASA.

„Nije iznenađujuće pronaći ovako starog smeđeg patuljka, ali je iznenađenje pronaći ga u našem dvorištu. Očekivali smo da ovako stari smeđi patuljci postoje, ali smo takođe očekivali da će biti neverovatno retki. Šansa da ga pronađemo tako blizu Sunčevog sistema je ili srećna slučajnost ili su oni češći nego što smo mislili”, rekao je astrofizičar Federiko Maročo iz Kalteka.Istraživanje pod imenom The Enigmatic Brown Dwarf WISEA J153429.75-104303.3 (a.k.a. The Accident) objavljeno je u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar