DARVINOVA NIT

NEPOBEDIVO STARENJE

571 pregleda
Matematički nemoguće (Vikipedija)

Istraživači sa Univerziteta u Arizoni matematički su pokazali da je nemoguće u isto vreme zaustaviti i takozvane trome ćelije i ćelije raka.

Kreme, lekovi, vremenske mašine, eliksiri mladosti – ništa ne može da zaustavi proces starenja. Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Arizoni potvrđuje tu činjenicu. Ova studija pokazuje da je matematički nemoguće zaustaviti starenje kod svih višećelijskih organizama. „Starenje je matematički ne:, tvrdi Džoana Masel, profesorka ekologije i evolucione biologije sa Univerziteta u Arizoni i autorka istraživanja.

Kako starimo, tako i naš organizam ima
tendenciju da stvara ćelije raka u telu,
čak i ako nemamo nikakve simptome bolesti.

Istraživanje koje sa matematičke strane posmatra starenje, objavljeno je nedavno u prestižnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. U njemu profesorka Masel i njen asistent Pol Nelson pobijaju tvrdnje jednog dela stručne javnosti da je starenje moguće zaustaviti kada među organizmima postoji proces prirodne selekcije.

Džaona Masel, Pol Nelson (Vikipedija)

Jedan način da se ovo desi je da se iskoristi konkurencija između ćelija kako bi se eliminisale one trome, lenje ćelije, koje loše funkcionišu i koje se povezuju sa starenjem, pri čemu bi ostale ćelije bile netaknute. Masel i Nelson smatraju da takvo rešenje, ipak, nije nimalo jednostavno.

Oni objašnjavaju da se dve ključne stvari dešavaju na nivou ćelija svakog organizma kada on počne da stari. Prvo, ćelije se usporavaju i počinju da gube funkcije, pa tako na primer sedimo zato što ćelije kose prestaju da stvaraju pigment. Drugo, neke ćelije povećavaju stopu rasta, što može da dovede do stvaranja ćelija raka. Kako starimo, tako i naš organizam ima tendenciju da stvara ćelije raka u telu, čak i ako nemamo nikakve simptome bolesti.

Masel i Nelson objašnjavaju da čak i kada bi proces prirodne selekcije bio savršen i dalje bismo starili zato što ćelije raka prilikom tog takmičenja među ćelijama varaju. Iako većina ćelija tokom godina počne polako da gubi funkcije i prestane sa rastom, ima i onih ćelija koje rastu kao lude, kaže Nelson. Upravo zato nemoguće je usavršiti proces selekcije. Oslobađanje od tromih ćelija koje gube funkciju dovelo bi do razmnožavanja ćelija raka, a usporavanje ćelija raka omogućilo bi akumuliranje tromih ćelija.

Masel i Nelson su došli do matematičkog rešenja koje pokazuje da je nemoguće rešiti oba problema i u isto vreme se rešiti i tromih i ćelija raka i to je, prema Nelsonovim rečima, nešto što moramo da prihvatimo ako hoćemo da budemo višećelijski organizmi.

(Ivana Nikolić, CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar