MEĐU IZMEĐU

NEPOZNATI ORGANIZMI

245 pregleda
Shutterstock

Istražujući tajne plave rupe u blizini poluostrva Jukatan, naučnici su otkrili da je ona druga najdublja na svetu.Podvodne plave rupe su, u stvari, velike vertikalne pećine ili vrtače koje se mogu naći u priobalnim regionima. Nastaju kada morska voda prodre kroz veoma porozne krečnjačke stene i počne da ih nagriza. Veruje se da je većina nastala tokom poslednjeg ledenog doba, kada se podigao nivo mora i napunio pećine na obali vodom.

U njima nema mnogo kiseonika i sunčeva svetlost ne dopire u njihove dublje delove, ipak, one i pored ovoga vrve od života. Baš takva je i plava rupa otkrivena u blizini poluostrva Jukatan nazvana Taam Ja’ – na majanskom duboka voda” – čije strme stene imaju nagib od skoro 80 stepeni. Detaljnim merenjima otkriveno je da je ova ogromna rupa duboka oko 274 metara i da se prostire na površini od 13.660 kvadratnih metara. To je svrstava na listu najdubljih u svetu, odmah iza Zmajeve rupe u Južnom kineskom moru, čija dubina iznosi 300 metara. Pretpostavlja se da ovde žive nepoznati organizmi.

Naučnici ističu da se o njima jako malo zna i da su zbog nepristupačnosti slabo proučavane, iako neke prethodne studije sugerišu da jedinstven sastav vode koja se nalazi u plavim rupama najverovatnije potiče od interakcije sa podzemnim vodama. Ali ističu da usled malo kiseonika i svetlost, postoji mogućnost da u njima postoje savršeno očuvani fosili koji mogu pružiti dragocene informacije kada je proučavanje živog sveta od pre nekoliko desetina hiljada godina u pitanju, a i nepoznate forme života. Taam Ja’je otkrivena 2021. godine, a naučnci iz javnog istraživačkog centra kojim koordinira meksički Nacionalni savet za nauku i tehnologiju su sada objavili detalje studije u časopisu Frontiers in Marine Science.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar