MEĐU IZMEĐU

NEPOZNATO IZUMIRANJE

208 pregleda
Wikipedia

Dogodilo se pre 30 miliona godina, a da za njega nismo znali.

Na kraju razdoblja eocena, pre otprilike 33 miliona godina, došlo je do velikih promena na našoj planeti. Značajno su pale temperature, a ledeni pokrov se proširio skoro do ekvatora.Na azijskom kontinentu došlo je do ogromnog pomora vrsta, no do sada se činilo da ove kolosalne promene nisu zahvatile biološku raznolikost Afrike, koju je štitila toplota tropa. Barem smo tako mislili.

Prema nedavno objavljenoj studiji američkih naučnika, do krive percepcije razvoja događaja u Africi krajem eocena došlo je jer fosilni zapisi nisu gledani na pravi način, piše Science Alert. Najnovije istraživanje je na Arapskom poluostrvu i širom afričkog kontinenta u tom periodu zabeležilo značajan pad broja sisara, pri čemu su pre 30 miliona godina nestale gotovo dve trećine.Nije za sada poznato šta je uzrokovalo ovakav gubitak vrsta, verovatno su uzroci temperaturne varijacije i intenzivna vulkanska aktivnost na tome području.Vrlo je jasno da je došlo do velikog izumiranja, a nakon toga do perioda oporavka”, rekao je biolog Stiven Heritidž sa Univerziteta Djuk.

Veliki deo onoga što se zna o promeni klime na prelazu iz eocena u sledeću epohu, oligocen, potiče iz analiza promena izotopa kiseonika iz sedimenata na dnu okeana i tragova visine razini mora i porasta lednika. Lokalni podaci znaju biti pomalo nejasni, pa se naučnici više oslanjaju na izradu modela i pomno ispitivanje fosila. No ni to ne nudi uvek pouzdane rezultate. S jedne strane, postoje dokazi o opadanju broja nekih vrsta na severoistoku Afrike, poput rođaka predaka modernih lemura. S druge, neka istraživanju su ukazala na to da Afrika u tom periodu nije doživela skoro nikakve biološke promene.

Fosilni zapisi mogu biti jako problematični, što se tiče njihovog tumačenja. Ne ostavljaju sve vrste svoje ostatke uredno posložene i očuvane na nekom prikladnom i lako dostupnom mestu.Naučnici su u ovom slučaju prikupili podatke o fosilima koji su predstavljali pet grupa sisara, dve grupe glodara i dve grupe primata. Prema tome uzorku izgradili su porodično stablo koje prikazuje u kojem su se periodu te životinje pojavljivale i nestale, i tako su uočili značajan gubitak vrsta na području Afrike krajem eocena.Istraživanje nazvano Widespread loss of mammalian lineage and dietary diversity in the early Oligocene of Afro-Arabiaobjavljeno je u časopisu Communications Biology.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar