MEĐU IZMEĐU

NERVI NAUČILI IGRICU

151 pregleda
Shutterstock

Oko 800.000 moždanih ćelija dovoljno da se savlada Pong za pet minuta!

Koliko je moždanih ćelija potrebno za igranje videoigre?Ako se radi o igri Pong, koja nalikuje stonom tenisu, dovoljno je oko 800.000. Mada neće osvojiti prvo mesto na makojem nadmetanju ili se pretvoriti u AI robote koji osvajaju svet, ovo pokazuje veliku moć spajanja živog tkiva i tehnologije. To je prvi eksperiment sa sintetičkom biološkom inteligencijom koji pokazuje da se neuroni mogu prilagoditi za obavljanje određenog zadatka i da ga, kada dobiju povratnu informaciju, mogu obavljati još efikasnije, piše Science Alert.

„Pokazali smo da možemo komunicirati sa živim biološkim neuronima, odnosno da ih možemo podstaći da modifikuju aktivnosti – što zapravo podseća na neki oblik inteligencije”, rekao je neuroznanstvenik Bret Kejgan iz biotehnološkog startupa Cortical Labsu Australiji.DishBrainje mešavina neurona ekstrahovanih iz embriona miševa i ljudskih neurona uzgajenih iz matičnih ćelija. Ćelijesu uzgajane na nizu mikroelektroda koje se mogu aktivirati da bi ih stimulisale, čime stvaraju senzorne informacije.

Za igru Pong mikroelektrode sa obe strane posude pokazivale su da li je loptica levo ili desno od lopatice, dok je frekvencija signala prenosila udaljenost loptice. Samo sa ovom postavkom, DishBrainje bio sposoban pomakne lopaticu ususret lopti, ali nije odmah bio dobar igrač jer sistemu treba povratna informacija.Tim je za tu potrebu smislio softver koji je ćelijama slao signal kada su promašile lopticu. Nakon toga su se poboljšale u igranju virtuelnog stonog tenisa za samo pet minuta.

„Neverovatno je da su ćelisjke kulture naučile kako učiniti svoj svet predvidljivijim. To je, zapravo, fascinantno jer ovu vrstu samoorganizacije ne možete podučavati na klasičan način s obzirom na to da, za razliku od kućnih ljubimaca, ovi mali mozgovi nemaju osećaj za nagradu i kaznu, rekao je neuronaučnik Karl Friston sa Univerziteta Koledž u Londonu.Naime, on je pre nekoliko godina osmislio hipotezu nazvanuNačelo slobodne energije”, prema kojoj se svi biološki sistemi ponašaju na način koji smanjuje jaz između onoga što se očekuje i onoga što se doživljava – drugim rečima, čine svijet predvidljivijim.

Naučnici sada nameravaju da ispitaju kako droga i alkohol utiču na sposobnost igranja DishBrain-a.Pokušavamo da analiziramo odgovor moždanih ćelija na dozu sa etanolom. Zapravo ćemo ih napiti i onda gledati hoće li, kao i ljudi, biti lošije u igranju igre”, najavio je Kejgan.Istraživanje naslovljeno In vitro neurons learn and exhibit sentience when embodied in a simulated game-world objavljeno je u časopisu Neuron.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar