ПАНДОРИНА КУТИЈА

НЕСАНИЦА УЗРОК КРВАРЕЊА

Shutterstock

Shutterstock

Према анализи, генетска предиспозиција за несаницу била је повезана са 24 одсто повећаним ризиком од интракранијалне анеуризме и анеуризматичног субарахноидалног крварења. Ризик од интракранијалне анеуризме био је око три пута већи за пушаче у односу на непушаче. Овај ризик био је скоро три пута већи за сваких 10 милиметара живиног стуба (mm Hg) повећања дијастолног крвног притиска (најнижи број у очитавању крвног притиска).

Несаница може да буде потенцијални фактор ризика за крварење у мозгу због руптуре, односно пуцања анеуризме, заједно са познатим факторима ризика попут пушења и високог крвног притиска, према новом истраживању објављеном недавно у часопису Америчког удружење за срце. Више од три одсто одраслих широм света има непукнуте малформације крвних судова у мозгу које се називају интракранијалне анеуризме, од којих већина никада неће пући. Око 2,5 одсто интракранијалних анеуризми ће пући, што ће резултирати крварењем у мозгу или субарахноидалним крварењем (SAH). To је врста можданог удара који се јавља када крвни суд на површини мозга пукне и крвари у простор између мозга и лобање, преноси Science Daily.

„Пуцање анеуризме је веома фатално. Због тога је изузетно важно идентификовати факторе ризика који могу да се промене и који могу да помогну у спречавању пуцања анеуризме, рекла је ауторка студије др Сузан Ц. Ларсон, ванредни професор на одељењу за кардиоваскуларне болести у Институту Kаролинска у Стокхолму. Истраживачи су покушали да утврде да ли су различити фактори повезани са интракранијалном анеуризмом и/или руптуром анеуризме. Проучавали су утврђене факторе ризика као што су пушење и висок крвни притисак, а такође су процењивали везу између анеуризме и конзумирања кафе, сна, физичке активности, индекса телесне масе (BMI), нивоа глукозе у крви, дијабетеса типа 2, крвног притиска, холестерола, хроничне упале и функцију бубрега.

„Наше истраживање подржава мишљење да фактори ризика које људи могу да промене или којима могу да управљају могу да утичу на мождане анеуризме и ризик од крварења. Kада буду потврђене, будуће студије би требало да испитају начине да се ово знање имплементира у програме превенције и терапије.

Подаци из неколико студија о повезаности на нивоу генома коришћени су да би се процениле генетске повезаности са животним стилом и кардиометаболичким факторима ризика. Генетске информације из метаанализе коју је спровео Међународни конзорцијум за генетику можданог удара коришћене су за идентификацију скоро 6.300 случајева интракранијалне анеуризме и скоро 4.200 случајева анеуризматичног субарахноидалног крварења. Случајеви интракранијалне анеуризме и субарахноидног крварења упоређени су са преко 59.500 контролних података да би се утврдила генетска предиспозиција за анеуризме.

Према анализи, генетска предиспозиција за несаницу била је повезана са 24 одсто повећаним ризиком од интракранијалне анеуризме и анеуризматичног субарахноидалног крварења. Ризик од интракранијалне анеуризме био је око три пута већи за пушаче у односу на непушаче. Овај ризик био је скоро три пута већи за сваких 10 милиметара живиног стуба (mm Hg) повећања дијастолног крвног притиска (најнижи број у очитавању крвног притиска). Високи нивои триглицерида и висок BMI нису показали повећан ризик од интракранијалне анеуризме и анеуризматичног субарахноидалног крварења.

„Повезивање између несанице и интракранијалне анеуризме раније није пријављено, а ови налази оправдавају потврду у будућим студијама, рекла је др Ларсон и додала: „Наше истраживање подржава мишљење да фактори ризика које људи могу да промене или којима могу да управљају могу да утичу на мождане анеуризме и ризик од крварења. Kада буду потврђене, будуће студије би требало да испитају начине да се ово знање имплементира у програме превенције и терапије.

Према научној изјави Америчког удружења за срце из 2016. године, недовољан и лош квалитет спавања и поремећаји спавања повезани су са већим ризиком од високог крвног притиска. У изјави се наводи и да лечење људи са поремећајима спавања може да пружи клиничке користи, посебно за крвни притисак. Ограничења студије су укључивала недовољно информација за адекватну анализу неких фактора ризика. Поред тога, анализа је обухватила само људе европског порекла, па налази не могу да се генерализују када су у питању људи који припадају различитим расним и етничким групама.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар